Prima pagină » Informații utile » Cât durează să vizitezi Salina Turda? Ce poți vizita și ce program are?

Cât durează să vizitezi Salina Turda? Ce poți vizita și ce program are?

27 feb. 2025, 15:34, 1 ,
Redacția BZI în Informații utile

Salina Turda este una dintre cele mai vechi, dar și spectaculoase saline din România, fiind exploatată încă din secolul I î.Hr. Cât durează să vizitezi Salina Turda și cât costă biletul de intrare, află în rândurile următoare.

Salina se află în orașul Turda, județul Cluj, și a fost exploatată pentru sare până în anul 1932, când a fost închisă. De asemenea, un lucru mai puțin cunoscut este că aceasta a fost folosită și ca adăpost subteran pentru populație în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cât durează să vizitezi acest obiectiv turistic și cum ajungi la el, află în rândurile următoare.

Cât durează să vizitezi Salina Turda

Atestată documentar la 1 mai 1271, Salina Turda este situată în zona Durgău-Valea Sărată, în orașul Turda, și reprezintă unul dintre cele mai impresionante obiective turistice subterane din lume. În fiecare an, atrage un număr mare de turiști, fiind apreciată nu doar pentru frumusețea sa, ci și pentru beneficiile sale terapeutice, fiind utilizată ca spațiu de tratament pentru afecțiunile respiratorii. Dacă te întrebi cât durează o vizită la Salina Turda, cât costă biletele de intrare și care este programul de vizitare, vei afla toate aceste informații în continuare.

Salina are o istorie fascinantă, strâns legată de importanța sării de-a lungul timpului. În secolul al XIII-lea, clorura de sodiu era considerată la fel de valoroasă ca aurul, iar cavalerii teutoni erau recompensați cu blocuri de sare pentru acțiunile lor. De-a lungul secolelor, datorită veniturilor substanțiale obținute din exploatarea minereului, Salina Turda a devenit un punct strategic pentru autoritățile habsburgice. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, galeriile subterane au fost utilizate ca adăpost antiaerian, ceea ce a dus la închiderea temporară a salinei. Ulterior, între anii 1948 și 1992, aceasta a fost transformată într-un depozit de telemea. Din 1992, și-a redeschis porțile pentru public, devenind una dintre cele mai importante atracții turistice din România.

Pentru a ajunge în inima salinei, vizitatorii trebuie să coboare 172 de trepte, însă efortul este pe deplin răsplătit de priveliștea spectaculoasă care îi așteaptă. Salina este considerată un adevărat muzeu al mineritului de sare, fiind inclusă în lista monumentelor istorice din județul Cluj. Cei care doresc să o viziteze trebuie să știe că programul de vizitare este zilnic, de luni până duminică, între orele 09:00 și 17:00, iar ultima intrare se face la ora 16:00.

Un obiectiv turistic unic

În ceea ce privește tarifele, prețul unui bilet pentru adulți este de 50 de lei în timpul săptămânii și de 60 de lei în weekend și de sărbătorile legale. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de un tarif redus de 30 de lei, indiferent de ziua în care aleg să viziteze salina. Biletele sunt valabile doar în ziua achiziției și permit un singur acces pe zi

Salina Turda poate fi vizitată prin două intrări: una situată pe strada Salinelor 54A și cealaltă în centrul turistic Salina-Durgău, pe Aleea Durgău. Exploatarea sării a continuat până în 1932, moment în care activitatea a fost sistată, iar salina a fost abandonată. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost reutilizată ca adăpost subteran pentru populație, iar începând cu 1992, a devenit un spațiu turistic și terapeutic. Aspectul actual al salinei se datorează lucrărilor ample de modernizare începute în 2008, cu finanțare europeană.

În prezent, peste 600.000 de turiști vizitează anual Salina Turda, unde au la dispoziție numeroase activități recreative. Printre acestea se numără o sală de concerte, un amfiteatru cu 180 de locuri încălzite, un teren de sport, minigolf, o sală de bowling, mese de biliard și tenis. De asemenea, turiștii pot face o plimbare cu barca pe lacul sărat din interiorul salinei, bucurându-se de un peisaj unic în lume.

Cât durează să vizitezi Salina Turda? Chiar dacă biletul este valabil pentru întreaga zi, explorarea întregului complex turistic durează în jur de o oră.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Reguli noi pentru permisele auto luate de poliţişti! Cum se vor putea recupera, legea supără mulţi români
observatornews.ro
Vlad a contestat nota 9,95 luată la Matematică. Cât a primit după recorectare, la Evaluarea Naţională
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
Evz.ro
De speriat! AIEA: Germania poate produce arme nucleare în câteva luni
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Cuvântul din limba română pe care 90% dintre vorbitori îl spun greşit. Românii pun un R în plus, dar nu este corect
Dailybusiness.ro
Europa arde! Incendii uriașe în Franța, Spania, Italia și Grecia. Mii de hectare mistuite, localnici disperați
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
💔💔💔DESPĂRȚIRE bombă în showbiz! Andreea Marin i-a spus adio lui Adrian Brîncoveanu. E cutremur!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 iulie 2025
10 iulie 2025