Te pregătești să devii mamă și te întrebi cât durează operația de cezariană? Află, în acest articol, ce presupune nașterea prin cezariană și cât de repede te recuperezi după intervenție.
Operația de cezariană constă în nașterea chirurgicală a unui copil, printr-o incizie a uterului mamei, realizată în zona abdominală inferioară. Această intervenție poate fi planificată din timp, atunci când există complicații ale sarcinii, când a mai existat o altă operație de cezariană sau când nu este luată în considerare opțiunea de naștere naturală. Decizia de a naște prin cezariană devine evidentă, la un moment dat, de-a lungul travaliului.
De regulă, nașterea prin cezariană se impune în situația în care viața mamei sau a fătului este pusă în pericol de nașterea naturală.
Cât durează nașterea prin cezariană?
După ce și-a făcut efectul anestezia epidurală (durează aproximativ 20 de minute – pregătirea, găsirea poziției perfecte, injecția în coloană, așteptarea efectului anesteziei), începe operația propriu-zisă. În condiții normale, adică fără apariția complicațiilor, incizia și scoaterea copilului durează circa cinci minute. Următoarele 20 de minute sunt necesare pentru coaserea operației și, timp de 10 minute proaspăta mămică va fi curățată și spălată de sânge sau de alte substanțe, care au rezultat în urma operației.
În aproximativ o oră de la intrarea în sala de operație, îți poți vedea copilul, după care vei fi mutată într-un salon de Terapie Intensivă, scrie totuldespremame.ro.
După 5-6 ore, când ieși de sub efectul anesteziei, vei începe să simți durerile. Acestea pot fi ameliorate cu ajutorul calmantelor și cu fericirea pe care o simți că îți poți vedea, în sfârșit, copilul. În general, în spital nu se stă mai mult de două nopți, în cea de-a treia zi putând să mergi acasă, alături de bebeluș.
Implicații și indicații după operația de cezariană
Spre deosebire de nașterea naturală, cezariana prezintă o perioadă mai lungă de recuperare. Aceasta constă în protejarea zonei de incizie de factorii care ar putea produce inflamație, infecție sau traumatisme. În plus, extrem de importantă este vindecarea oricărei complicații cât mai repede cu putință.
Un aspect sensibil pentru multe femei este instalarea lactației. Se pare că aceasta se produce cu dificultate după nașterea prin cezariană, fapt pentru care multe mame se îngrijorează. Însă, este necesar să ai răbdare și să nu uiți să pui copilul la sân cât mai repede și constant, potrivit sfaturilor date de moașe.
Prin urmare, atât mama, cât și copilul au nevoie de ajutor în ceea ce privește inițirea procesului de alăptare. Bebelușul trebuie să fie hrănit, la început, cu biberonul, pentru ca mama să poată lua calmante și somnifere, medicamente ce o ajută să își recapete forțele. Chiar dacă este nevoie de mai multă răbdare și mai mult ajutor, alăptarea după nașterea prin cezariană este posibilă.
Așadar, operația de cezariană prezintă atât riscuri, cât și beneficii. De aceea, decizia de a opta pentru cezariană în defavoarea nașterii naturale trebuie să fie una informată și în conformitate cu sfaturile date de medicul ginecolog.