Când ești bolnav, te poți întreba adesea cât durează o răceală și când vor dispărea semnele care te fac contagios. Cu toate că nu există un răspuns clar, durata unei răceli este de obicei între una și două săptămâni. În această perioadă, sistemul tău imunitar lucrează din greu pentru a identifica ce virus te atacă și cum să producă anticorpi pentru a scăpa de el.
Avem tendința de a privi răceala ca pe o afecțiune care nu ne împiedică să ne facem treburile zilnice. De aceea, cei mai mulți dintre noi mergem în continuare la serviciu chiar și atunci când suntem răciți. Ei bine, medicii ne avertizează cu privire la riscurile la care ne expunem pe noi înșine, dar și la care îi expunem pe cei cu care intrăm în contact.
Cât durează o răceală
Răceala comună este o infecție virală care afectează tractul respirator superior. Este o boală contagioasă, ceea ce înseamnă că se poate răspândi de la o persoană la alta. Perioada de incubație pentru răceala comună este, de obicei, între 1 și 3 zile.
Aceasta este perioada de timp dintre expunerea la virus și momentul în care începi să observi simptomele. Odată ce dezvolți simptomele, recuperarea după o răceală necomplicată durează, de obicei, între 7 și 10 zile. Infecția continuă să fie contagioasă atâta timp cât ai simptome.
Poți transmite virusul răcelii altora în timpul perioadei de incubație, care este de câteva zile înainte de apariția simptomelor. Deoarece infecția este contagioasă de dinainte de începerea simptomelor ș până la ameliorarea acestora, poți transmite virusul altor persoane timp de până la 2 săptămâni fără să îți dai seama. Virușii responsabili de răceala comună pot intra în organism prin nas, gură sau ochi.
Virușii răcelii se pot răspândi prin aer. Atunci când o persoană răcită tușește, strănută, vorbește sau râde, poate răspândi prin aer picături respiratorii care conțin virusul răcelii. Dacă inhalezi aceste particule respiratorii, poți răci.
Nu există un tratament standard pentru răceala obișnuită. În schimb, tratamentul se învârte în jurul ameliorării simptomelor. Măsurile de autoîngrijire pe care le poți lua acasă pentru a-ți ușura simptomele răcelii includ consumarea mai multor lichide, odihna și administrarea unor medicamente eliberate pe baza unei prescripții de la medicul tău.
Ce alimente ar trebui să mănânci dacă ești răcit
Când ești bolnav, s-ar putea să nu simți deloc chef să mănânci, dar corpul tău încă are nevoie de energia pe care o oferă alimentele. Următoarele alimente pot fi de mare ajutor pentru recuperarea răcelii:
Supa de pui cu tăiței este un „tratament” clasic pentru toate tipurile de boli, fiind deosebit de bună pentru răceli. Lichidele calde sunt bune pentru a te ajuta să îți deschizi sinusurile, astfel încât să poți respira mai ușor, iar sarea din supă poate ușura țesutul iritat al gâtului.
Băuturile calde precum ceaiul sunt grozave pentru răceli. Adaugă miere pentru un impuls împotriva tusei. Feliile de ghimbir pot reduce, de asemenea, inflamația și ușurează congestia. Încearcă totuși să stai departe de cafea. Cofeina poate interfera cu medicamentele și poate crește riscul de deshidratare.
Iaurtul conține miliarde de bacterii sănătoase care îți pot îmbunătăți sănătatea intestinală. A avea un microbiom sănătos în intestin îți poate ajuta corpul să lupte cu orice număr de boli și afecțiuni, inclusiv răceala.
Cel mai important lucru de reținut atunci când ești răcit este să te hidratezi.
Bea apă sau ceai cald în mod regulat. Evită cofeina și alcoolul în timp ce te recuperezi, ambele îți pot agrava simptomele răcelii. Așadar, este important să știi cât durează o răceală și ce poți face pentru a mai ameliora simptomele.