Prima pagină » Sanatate » Cât durează o alergie? În cât timp dispar simptomele?

Cât durează o alergie? În cât timp dispar simptomele?

20 feb. 2023, 14:00,
BZI.ro, în Sanatate

Tot mai multe persoane se întreabă cât durează o alergie. Alergenii sunt substanțe chimice de diferite naturi și origini care, atunci când sunt introduse în organism, provoacă hipersensibilitate sub formă de reacții alergice. Cât de repede dispar alergiile dacă alergenul este eliminat?

Înainte de a putea înțelege evoluția unei alergii odată ce factorul declanșator a fost eliminat, trebuie să recunoaștem că există diferite tipuri de alergeni. Aceștia pot fi alergeni prin inhalare, alimentari, medicinali, infecțioase și industriale. Cel mai frecvent se consideră că perioada de dispariție a alergiilor este cuprinsă între 2 săptămâni și o lună. În unele cazuri, pentru a scăpa de un tip anume de alergen, este suficient de-l eliminat din alimentație sau din stilul de viață. Însă, alți alergeni, cum ar fi polenul de plante sau praful de casă, nu este atât de ușor de evitat.  Ca o consecință a acestui fapt și a daunelor provocate de alergen, ameliorarea poate dura diferit.

Cât durează o alergie? Ce pastile pot ajuta la ameliorarea disconfortului

Dacă expunerea la alergen continuă, de exemplu, în timpul sezonului polenului de primăvară, reacțiile alergice pot dura mai mult timp, de exemplu, câteva săptămâni sau luni. Chiar și cu un tratament adecvat, este posibil ca unele reacții alergice să nu dispară decât după 2-4 săptămâni.

Pentru a scăpa de alergie, se recomandă următoarele medicamente, ale căror proprietăți sunt de a lega substanțele care irită receptorii de histamină ai alerginului. Astfel, este indicat să administrați cărbune activat, filtrum, polysorb sau enterosgel.

De asemenea, este bine să știți că o erupție alergică durează de obicei mai puțin de 6 săptămâni și este clasificată ca fiind acută. În cazul în care erupția alergică durează mai mult de 6 săptămâni, aceasta este clasificată drept cronică. Atunci când suferiți de alergie este strict interzis să puneți obiecte sub cap, deoarece acest lucru poate provoca o problemă respiratorie accentuată.

Cum poate fi identificată o alergie? Cum să te protejezi de polen?

Testele cutanate și testele de sânge pot ajuta să se identifice dacă o persoană suferă de alergii. Testele cutanate confirmă natura alergică a bolii. Acestea sunt efectuate în cabinetul unui alergolog și vă oferă un răspuns rapid.

De asemenea, cel mai sigur mod de a afla la ce sunteți alergic este un test de sânge pentru a determina anticorpii IgG și IgE. Acesta se bazează pe determinarea anticorpilor specifici pentru diverși alergeni în sânge. Testul identifică grupurile de substanțe care sunt responsabile de reacția alergică.

Principalele pericole ale alergiilor sunt că aceeași erupție care apare pe piele afectează și plămânii, intestinele și tractul excretor al rinichilor. Cu toate acestea, gravitatea unei reacții alergice la polen se poate extinde până la leziuni ale pielii și atacuri de astm bronșic.

Din moment ce cunoști cât durează o alergie este bine să știi și cum ai putea să te protejezi atunci când sistemul tău imunitar este atacat de alergeni. Astfel, este indicat să purtați ochelari de soare, pălării și haine cu mâneci lungi. Nu deschideți ferestrele când plantele sunt în floare și nu uscați hainele în aer liber, deoarece polenul poate ajunge cu ușurință pe ele. Spălați-vă pe față imediat ce vă întoarceți de pe stradă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *