Toate persoanele care au avut covid, cu siguranţă, se întreabă cât durează imunitatea. Oamenii de ştiinţă şi medicii spun că durează mult. Uneori este aşa, alteori, dovezile contrazic afirmaţia. Aşadar, haideţi să aflăm cât durează imunitatea covid.
Se spune că majoritatea persoanelor care s-au infectat cu coronavirus, apoi s-au vindecat, ar avea imunitate cel puţin 6 luni. Acest lucru intră însă în contradicţie cu situaţiile în care o persoană, chiar de vârstă mijlocie, s-a infectat după numai 2-3 luni. Dacă situaţia este aşa la persoanele tinere, atunci vârstnicii sunt şi mai mult în pericol.
Cât durează imunitatea covid
Conform unui studiu efectuat anul trecut, în Danemarca, rata de infectare este foarte mică, de numai 0,65%. De reținut ca testele RT PCR au fost utilizate pentru depistarea virusului. Mai mult, nu s-ar fi găsit dovezi care să arate ca imunitatea a scăzut în cele 6 luni de urmărire a evoluţiei foştilor pacienţi. Studiul a fost efectuat de Institutul Staten Serum, în colaborare cu Universitatea din Copenhaga şi cu Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor din Suedia.
“Analiză sugerează, de asemenea, că persoanele care au avut virusul ar trebui să fie totuși vaccinate, deoarece protecția naturală – în special în rândul persoanelor în vârstă – nu poate fi invocată”, a declarat Lancet într-un comunicat de presă.
Vârsta, criteriu important pentru imunitate
Bineînţeles, vârsta spune multe când e vorba de cât durează imunitatea covid. Este clar că persoanele tinere au risc mai mic de reinfectare decât persoanele în vârstă. De ce? Pentru că, pe măsură ce vârstă creşte, sistemul imunitar e tot mai slăbit şi apar diverse afecţiuni. Iar acestea din urmă slăbesc tot organismul
„Studiul nostru confirmă că reinfecția cu Covid-19 este rară la persoanele mai tinere și sănătoase, dar persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi din nou. Deoarece persoanele în vârstă sunt, de asemenea, mai susceptibile să prezinte simptome severe de boală și, din păcate, să ajungă la deces, constatările noastre arată clar cât de importantă este implementarea politicilor de protecție a persoanelor în vârstă în timpul pandemiei. ”
Ceea ce însă ajută mult este dieta post-covid. Ea se poate aplica tuturor persoanelor, indiferent de starea de sănătate. De ce? Pentru că pune importanță pe regim alimentar sănătos.