Prima pagină » Sanatate » Cât durează icterul la bebeluși? Ce este și cum poate fi tratat?

Cât durează icterul la bebeluși? Ce este și cum poate fi tratat?

07 oct. 2024, 12:43,
Redacția BZI în Sanatate

Cât durează icterul la bebeluși? Probabil că această întrebare este cea mai frecventă în rândul proaspeților părinți a căror copii se confruntă cu îngălbenirea pielii și a mucoaselor în primele ore de viață ale nou-născutului.

Orice părinte s-a întrebat cât durează icterul la bebeluși, dat fiind faptul că este o afecțiune care se instalează în primele 24 de ore după naștere. Această afecțiuni este de mai multe tipuri și include icterul fiziologic, patologic și cel neonatal.

Cât durează icterul la bebeluși?

Icterul este o condiție des întâlnită la nou-născuți și se manifestă prin acea culoare galbenă a pielii și albire a ochilor, ambele cauzate de excesul de bilirubină din sânge. Aceasta fiind un pigment biliar, derivat al hemoglobinei, acesta nu este la fel de rar ca un an bisect ci se întâmplă frecvent ca nou-născuții să sufere de icter.

În mod normal, bilirubina trece prin ficat și este elimantă odată cu bila prin intestine. Icterul se produce atunci când bilirubina se formează mai repede decât poate ficatul unui nou-născut să o proceseze.

Motivele pentru care icterul apare la nou-născut sunt acelea că cei mici produc mai multă bilirubină decât adulții, deoarece au mai multe celule roșii în sânge; ficatul unui bebeluș este încă în curs de dezvoltare și nu este în măsură să elimine bilirubina din sânge; cantitatea prea mare de bilirubină se redoarbe în intestin, înainte ca bebelușul să o elimine prin scaun.

În cazuri foarte rare, niveluri ridicate de bilirubină, de obicei mai mari de 25 mg pot cauza surzenie, forme de paralizie cerebrală sau alte leziuni ale creierului la unii copii. În cazuri rare, icterul poate indica prezența unei alte condiții medicale, cum ar fi o infecție a glandei tiroide.

Icterul apare de obicei în a doua sau a treia zi după naștere. Este localizat inițial la nivelul capului, iar ulterior se extine și la celelalte segmente ale corpului. Pielea unui nou-născut icteric va fi galbenă, la început doar în zona feței, apoi și în zona pieptului și abdomenului superior și, în final, pe picioare.

În formele ușoare sau moderate, copilul va reuși să elimine singur excesul de bilirubină în decurs de 1 – 2 săptămâni, nefiind necesar un tratament.

Cele mai obișnuite forme

Bebelușul poate suferi de diferite tipuri de icter, precum este cel fiziologic, adică cel normal care se petrece la majoritatea nou-născuților. Este o formă ușoară e icter și se datorează imaturității ficatului bebelușului, fapt ce duce la procesarea înceată a bilirubinei. În general apare la două-patru zile de la naștere și dispare cel mult în 2 săptămâni.

Icterul de prematuritate se instalează frecvent la copiii născuți prematur, acești fiind și mai puțin pregătiți să elimine efectiv bilirubina. Icterul la bebeluşii prematuri trebuie tratat la un nivel al bilirubinei mai mic decât la copiii născuţi la termen, pentru a evita complicaţiile.

Icterul de alăptare poate apărea atunci când un copil nu primeşte lapte matern suficient, din cauza dificultăţii de alăptare sau pentru că mamei încă nu i s-a declanșat lactația. Acest lucru nu este cauzat de o problemă cu laptele matern în sine, ci de faptul că bebeluşul nu primeşte suficient lapte.

În 1% până la 2% din cazuri, icterul la bebeluşi poate fi cauzat de substanţe produse în laptele matern, care ar putea creşte nivelul de bilirubină şi împiedica eliminarea acesteia. Acest tip de icter se instalează în primele trei-cinci zile şi se ameliorează în cel mult 12 săptămâni.

Pentru a ști cât durează icterul la bebeluși și ce tip este, ar fi recomandat ca medicul să-i examineze pe aceștia la trei-patru zile de la naștere, dacă sunt deja acasă, le revine părinților responsabilitatea de a observa apariția unui icter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025