Prima pagină » Informații utile » Cât durează gestația la scroafe? Ce semne prezintă în această perioadă

Cât durează gestația la scroafe? Ce semne prezintă în această perioadă

12 mart. 2025, 10:04,
în Informații utile

Gestația la scroafe durează aproximativ 114 zile (aproximativ 3 luni, 3 săptămâni și 3 zile) și necesită o îngrijire atentă pentru a asigura o fătare reușită și o dezvoltare optimă a purceilor

Deși e greu, în lipsa unui medic veterinar, să îți dai seama când scroafa este gestantă, există câteva semne care te pot ajuta. Iată care sunt acestea, dar și principalele etape ale gestației.

Determinarea gestației la scroafe

După montă sau inseminare artificială, semnele timpurii ale gestației pot fi observate în primele 2-3 săptămâni. Printre cele mai comune indicii că o scroafă este gestantă se numără: lipsa revenirii în călduri, modificări de comportament, creșterea în greutate și modificări ale ugerului.

Dacă după 18-24 de zile scroafa nu intră din nou în estru (perioada de călduri), este un semn bun că gestația s-a instalat. În această perioadă, unele scroafe devin mai calme, în timp ce altele pot devenit mai teritoriale. După aproximativ o lună, glandele mamare încep să se dezvolte treptat.

Pentru confirmarea gestației, fermierii folosesc adesea ecografia, care poate detecta prezența embrionilor la aproximativ 25-30 de zile după montă.

Cu 2-3 zile înainte de fătare, scroafa va prezenta următoare simptome: neliniște și comportament agitat (poate să scurme paiele sau să-și aranjeze culcușul), umflarea și înroșirea ugerului (laptele poate începe să curgă cu câteva ore înainte de fătare), scăderea apetitului (multe scroafe refuză să mai mănânce înainte de fătare), respirație rapidă și schimbări de poziție frecvente (se pregătește pentru momentul nașterii).

Etapele acestei perioade

Gestația este împărțită în trei perioade principale. În prima lună (0-30 de zile), embrionii încep să se dezvolte și să se fixeze în uter. Este o etapă critică, deoarece stresul, alimentația necorespunzătoare sau infecțiile pot duce la resorbția embrionară. Este esențial să se evite manipulările excesive și schimbările bruște de dietă.

În a doua lună (30-75 de zile), fătul continuă să crească, iar organele sale se dezvoltă rapid. Scroafa trebuie să primească o alimentație echilibrată, bogată în vitamine și proteine, pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a purceilor.

În ultima lună (75-114 zile), purceii cresc semnificativ în greutate. Scroafa trebuie monitorizată atent, iar cu aproximativ 10-14 zile înainte de fătare, este bine să fie mutată într-un spațiu special amenajat pentru fătare.

În perioada de gestație, scroafa trebuie hrănită cu furaje de calitate, bogate în nutrienți esențiali (proteine, fibre, minerale și vitamine). O dietă necorespunzătoare poate duce la fătări dificile și purcei subdezvoltați.

Apa curată și proaspătă trebuie să fie disponibilă în permanență, mai ales în ultimele săptămâni de gestație. Adăpostul trebuie să fie curat, bine ventilat și ferit de temperaturi extreme. O temperatură optimă pentru scroafele gestante este de 18-22°C.

Manevrarea frecventă, zgomotele puternice sau prezența altor animale pot provoca stres, ceea ce poate afecta negativ gestația.

O alimentație echilibrată, condiții optime de adăpost și reducerea stresului sunt esențiale pentru o fătare reușită. Printr-o monitorizare atentă, fermierii pot optimiza acest proces și pot obține o producție sănătoasă de purcei.

Gestația la scroafe este un proces care necesită atenție și îngrijire corespunzătoare pentru a asigura sănătatea mamei și a purceilor.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
observatornews.ro
Criminalul Andei, căutat de 400 de oameni. A violat în trecut o fetiță de 13 ani, dar n-a făcut închisoare
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Evz.ro
Vulcanii de sub ghețari, în pericol să erupă din cauza încălzirii globale
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Bani de la stat pentru plata facturilor la energia electrică: Veniturile luate în considerare. Cum se face calculul
Dailybusiness.ro
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
RomaniaTV
Premierul Ilie Bolojan anunţă AL DOILEA pachet de măsuri de austeritate. E cutremur!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 iulie 2025
10 iulie 2025