Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cât durează gestația la câini și ce hrană trebuie să le dăm în această perioadă
Cât durează gestația la câini și ce hrană trebuie să le dăm în această perioadă

Cât durează gestația la câini și ce hrană trebuie să le dăm în această perioadă

24 oct. 2023, 12:45,
în Stiri si curiozitati

Perioada de gestația la câini este extrem de sensibilă și necesită îngrijire specială, precum și o atenție sporită. Indiferent dacă ai planificat sau nu ca al tău câine să aibă pui, este crucial să poți identifica sarcina și să iei măsurile adecvate. Vom explora în continuare mai multe informații despre gestația la câini.

Ca o paranteză, trebuie să acordați o atenție sporită animalelor voastre de companie mai ales dacă dezvoltă anumite boli. De exemplu, o afecțiune destul de gravă este cea epilepsie despre care a fost scris un intreg articol.

Cât durează gestația la câini

Pentru ca un animal să devină gestant, este necesar să atingă maturitatea sexuală. Cu toate acestea, momentul exact al acestei tranzitii variază de la o câțelușă la alta.

În general, maturitatea sexuală este influențată de mărimea câinelui, câinii de talie mică atingând maturitatea sexuală mai devreme, în intervalul de 7-12 luni. În cazul raselor mari, procesul de creștere are loc într-un ritm mai lent, iar o gestație ar putea apărea abia după aproximativ 24 de luni.

Atunci când o câțelușă devine matură din punct de vedere sexual, înseamnă că devine fertilă și poate intra în perioadele de călduri. Deși aceste perioade de călduri pot începe la o vârstă fragedă, de obicei, câinii nu sunt pregătiți pentru gestație la începutul acestor cicluri, deoarece nu sunt dezvoltați complet din punct de vedere fizic. De obicei, abia după ce au trecut prin a doua sau a treia perioadă de călduri pot susține cu succes o gestație.

Gestatia la câini, în general, durează în jur de 63 de zile, dar poate fi mai scurtă sau mai lungă. Practic, orice interval cuprins între 57 și 72 de zile este considerat normal. Prin urmare, putem concluziona că o gestație are o durată de aproximativ 9 săptămâni.

După fertilizare, începe gestația odată cu transformarea ovulului în embrioni, iar toate aceste schimbări menționate mai sus au loc. Aproximativ în a treia săptămână, embrionii coboară în uter, unde se implantează, și începe formarea placentei. De la începutul celei de-a patra săptămâni, începe dezvoltarea embrionilor până când se pot observa semnele creșterii abdomenului, ceea ce are loc în a cincea săptămână.

După a șasea săptămână, creșterea puilor continuă, iar organele interne, oasele și blana încep să se dezvolte. În această perioadă, femela începe să caute și să pregătească cuiburile, astfel că poți să o ajuți găsind un loc liniștit și izolat pentru ea. De obicei, nașterea are loc în a noua săptămână de gestație, dar s-ar putea declanșa și în a opta săptămână.

Ce hrană oferim câinilor in perioada de gestație

Pentru a asigura cea mai bună îngrijire pentru cățelușa ta și pentru a susține o dezvoltare sănătoasă a puilor, trebuie să acorzi o atenție deosebită hrănirii ei. Alege cea mai bună hrană pentru câini recomandată în timpul gestației. Nevoile nutriționale ale câinei tale se vor schimba pe parcursul sarcinii, așa că trebuie să ajustezi dieta în consecință.

Câțelușa va necesita un aport crescut de calorii, dar aceste calorii nu trebuie să provină dintr-o cantitate mai mare de hrană. Din cauza spațiului limitat din stomac din cauza puilor, va fi necesară o hrană cu o densitate calorică mai mare, astfel încât să primească toate substanțele nutritive de care are nevoie în porții mai mici. Aceasta poate include hrana uscată pentru câini junior și hrana umedă pentru câini junior, care sunt potrivite atât pentru pui, cât și pentru femelele gestante.

Perioada de gestație la câini poate fi destul de solicitantă, atât pentru câțelușă, cât și pentru tine. Deși, în majoritatea cazurilor, gestația decurge fără probleme, animalul este supus unui anumit stres, iar există întotdeauna riscul de a apărea complicații. Asigură-te că îi oferi atenția cuvenită și cea mai bună hrană care să satisfacă nevoile ei nutriționale schimbate. Nu ezita să consulți medicul veterinar pentru sfaturi privind îngrijirea în timpul gestației și mergi la cabinetul veterinar de urgență dacă ai suspiciuni că ceva nu este în regulă cu animalul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`