Dacă ți s-a întâmplat să dezvolți o erupție cutanată, urticarie sau să ai o dificultate în respirație după ce ai luat un anumit tratament, e normal să te întrebi și cât durează alergia la medicamente. La fel ca în orice alte reacții alergice, aceste simptome pot să apară când sistemul imunitar este sensibil la o substanțp din acel medicament, o percepe ca pe un invadator și eliberează substanțe chimice pentru a-ți proteja corpul împotriva ei.
Persoanele cu alergii la medicamente pot să aibă simptome indiferent de forma în care se găsește respectivul medicament adică lichidă, pilulă sau formă injectabilă. Dacă nu ești prea sigur în legătură cu simptomele pe care le ai și în legătură cu medicamentele care sunt sigure în cazul tău, atunci mergi la un medic alergolog.
Cât durează alergia la medicamente
Alergiile la medicamente sunt o reacție imună exagerată a organismului la un medicamentt sau la un ingredient din acesta. Această reacție poate fi declanșată chiar și de medicamentele pe care le-ai luat anterior fără probleme. Manifestările alergiilor la medicamente pot varia, de la simptome ușoare, cum ar fi erupțiile cutanate sau mâncărimi, la reacții severe, cum ar fi șocul anafilactic, care poate fi letal.
Majoritatea alergiilor la medicamente sunt ușoare, iar simptomele dispar în câteva zile după ce încetezi să utilizezi medicamentul. Dar unele alergii la medicamente pot fi foarte grave, iar altele dispar în timp. Odată ce ai o reacție alergică la un medicament, vei fi probabil întotdeauna alergic la acel medicament.
E important să nu se confunde alergia la medicamente cu efectele adverse cauzate de respectivul medicament, simptomele și tratamentele sunt diferite pentru aceste două condiții. Prin urmare, medicul va dori să știe dacă ai o alergie reală la un medicament sau dacă ai un alt tip de reacție adversă care nu este la fel de gravă.
Din păcate, nu există o metodă specifică prin care să poate fi prevenite alergiile la medicamente. Se pot face recomandări generale legate de un stil de viață sănătos, care să permită o bună funcționare a sistemului imunitar. De asemenea, medicul atenționează că ar trebui evitat abuzul de medicamente, în special antibiotice și mai ales la copii, fără a avea o indicație medicală certă.
Teste care te ajută să descoperi o alergie
Deși nu există neapărat o legătură între alergia la polen sau la alimente și reacțiile la medicamente, se consideră că persoanele alergice la polen sau alimente au un risc mai mare să dezvolte o reacție și la medicamente. De aceea, tratamentele medicamentoase ar trebui administrate strict la indicația medicului.
De asemenea, trebuie utilizate, atunci când este posibil, medicamente pe care le-ai mai luat înainte și au fost foarte bine tolerate. Dacă medicul are o suspiciune pentru o posibilă reacție alergică se pot efectua, în prealabil, teste din sânge pentru a aprecia riscul.
În ultimă instanța, se recomandă testul de provocare, prin care se testează toleranța la un medicament, care urmează să fie administrat ulterior imediat, în condiții de spitalizare sub supraveghere medicală strictă. De asemenea, pentru pacienții alergici care urmează să efectueze investigații cu substanțe de contrast, există posibilitatea de a administra premedicație cu reducerea riscului de anafilaxie.
Important de menționat că și în situația în care primele reacții au fost ușoare, există riscul ca la o administrare ulterioară să apară o reacție mult mai gravă, chiar până la șoc anafilactic. Acest risc nu poate fi apreciat. De aceea, trebuie ca acel medicament și cele similare să nu mai fie administrate niciodată. Prin urmare, trebuie să știi cât durează alergia la medicamente și ce este de făcut în această situație.