Prima pagină » Sanatate » Cât durează alergia la medicamente? Iată cum se manifestă și care este tratamentul!

Cât durează alergia la medicamente? Iată cum se manifestă și care este tratamentul!

11 feb. 2025, 12:14,
Redacția BZI în Sanatate

Dacă ți s-a întâmplat să dezvolți o erupție cutanată, urticarie sau să ai o dificultate în respirație după ce ai luat un anumit tratament, e normal să te întrebi și cât durează alergia la medicamente. La fel ca în orice alte reacții alergice, aceste simptome pot să apară când sistemul imunitar este sensibil la o substanțp din acel medicament, o percepe ca pe un invadator și eliberează substanțe chimice pentru a-ți proteja corpul împotriva ei.

Persoanele cu alergii la medicamente pot să aibă simptome indiferent de forma în care se găsește respectivul medicament adică lichidă, pilulă sau formă injectabilă. Dacă nu ești prea sigur în legătură cu simptomele pe care le ai și în legătură cu medicamentele care sunt sigure în cazul tău, atunci mergi la un medic alergolog.

Cât durează alergia la medicamente

Alergiile la medicamente sunt o reacție imună exagerată a organismului la un medicamentt sau la un ingredient din acesta. Această reacție poate fi declanșată chiar și de medicamentele pe care le-ai luat anterior fără probleme. Manifestările alergiilor la medicamente pot varia, de la simptome ușoare, cum ar fi erupțiile cutanate sau mâncărimi, la reacții severe, cum ar fi șocul anafilactic, care poate fi letal.

Majoritatea alergiilor la medicamente sunt ușoare, iar simptomele dispar în câteva zile după ce încetezi să utilizezi medicamentul. Dar unele alergii la medicamente pot fi foarte grave, iar altele dispar în timp. Odată ce ai o reacție alergică la un medicament, vei fi probabil întotdeauna alergic la acel medicament.

E important să nu se confunde alergia la medicamente cu efectele adverse cauzate de respectivul medicament, simptomele și tratamentele sunt diferite pentru aceste două condiții. Prin urmare, medicul va dori să știe dacă ai o alergie reală la un medicament sau dacă ai un alt tip de reacție adversă care nu este la fel de gravă.

Din păcate, nu există o metodă specifică prin care să poate fi prevenite alergiile la medicamente. Se pot face recomandări generale legate de un stil de viață sănătos, care să permită o bună funcționare a sistemului imunitar. De asemenea, medicul atenționează că ar trebui evitat abuzul de medicamente, în special antibiotice și mai ales la copii, fără a avea o indicație medicală certă.

Teste care te ajută să descoperi o alergie

Deși nu există neapărat o legătură între alergia la polen sau la alimente și reacțiile la medicamente, se consideră că persoanele alergice la polen sau alimente au un risc mai mare să dezvolte o reacție și la medicamente. De aceea, tratamentele medicamentoase ar trebui administrate strict la indicația medicului.

De asemenea, trebuie utilizate, atunci când este posibil, medicamente pe care le-ai mai luat înainte și au fost foarte bine tolerate. Dacă medicul are o suspiciune pentru o posibilă reacție alergică se pot efectua, în prealabil, teste din sânge pentru a aprecia riscul.

În ultimă instanța, se recomandă testul de provocare, prin care se testează toleranța la un medicament, care urmează să fie administrat ulterior imediat, în condiții de spitalizare sub supraveghere medicală strictă. De asemenea, pentru pacienții alergici care urmează să efectueze investigații cu substanțe de contrast, există posibilitatea de a administra premedicație cu reducerea riscului de anafilaxie.

Important de menționat că și în situația în care primele reacții au fost ușoare, există riscul ca la o administrare ulterioară să apară o reacție mult mai gravă, chiar până la șoc anafilactic. Acest risc nu poate fi apreciat. De aceea, trebuie ca acel medicament și cele similare să nu mai fie administrate niciodată. Prin urmare, trebuie să știi cât durează alergia la medicamente și ce este de făcut în această situație.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Cât costă să devii pilot în România. Salariul poate ajunge la 100.000 de euro pe an
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Bali de România. Turiștii dau năvală
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`