Oul este alimentul complet. Este unul dintre cele mai sănătoase produse pe care ni le-a dăruit natura pentru consum, la orice vârstă. Poate fi preparat în fel și chip și se poate consuma, fără probleme, chiar și crud. Sportivii obișnuiesc să facă anumite cure cu ouă crude și obiceiul e regăsit în diferite remedii populare.
Cât de sănătos este să consumi ouă crude rămâne de văzut. Cert este că, cel puțin în cultura noastră culinară, există destule preparate pe bază de ouă crude. Și am crescut cu toții cu maioneză făcută în casă, cu șodou împotriva durerilor în gât și cu spume de fructe și glazuri din bezea.
De ce consumă oamenii ouă crude
Sunt mai multe motive pentru care omul a ajuns să includă în alimentație oul crud. Pe de o parte, o sumedenie de rețete culinare includ ouă crude în lista de ingrediente. Fie că este vorba numai despre albușuri, fie numai despre gălbenușuri, fie întregi.
Maioneza este cel mai cunoscut dintre preparatele pe bază de ouă crude. Dar acestea se pun și la lichiorul de ouă, la șodou, la spumă de ciocolată sau din fructe, la înghețată, la cafeaua vietnameză cà phê trứng ori în cockteiluri.
Până și delicioasele ouă-ochi sau poșate au gălbenușul incomplet gătit. Iar asta le dă savoarea de fapt. La fel cum și o omletă e mai gustoasă dacă nu e prăjită excesiv și își păstrează un pic de cremozitate.
Ouăle crude sunt consumate adesea și de către muzicieni. Se consideră că sunt foarte bune pentru curățarea și întreținerea corzilor vocale. Și în tradiția populară se folosește gălbenușul de ou crud frecat cu puțină miere și amestecat cu lapte călduț pentru combaterea durerilor în gât și a stărilor cauzate de răceli.
Cât de sănătos este să consumi ouă crude
Foarte important de știut este că un ou conține și 147 mg colină, un element esențial pentru buna funcționare a creierului și a inimii. În plus, ouăle crude conțin și luteină și zeaxantină, antioxidanți care protejează vederea și reduc riscul apariției unor afecțiuni la nivelul ochilor. Albușul este numai o bombă de proteine, gălbenușul fiind cea mai bogată parte în nutrienți esențiali.
Mai mult decât atât, ouăle fierte moi sau poșate sunt cele mai dietetice versiuni pentru consum. În gălbenușul de ou se găsesc toate vitaminele necesare unui om, în afară de Vitamina C. Este și motivul pentru care se recomandă asocierea ouălor cu legume crude sau cu zeamă de lămâie.