Prima pagină » Cancan ultimă oră » Cât de sănătos este laptele de vacă? Medicul Mihaela Bilic răspunde celei mai mari controverse

Cât de sănătos este laptele de vacă? Medicul Mihaela Bilic răspunde celei mai mari controverse

02 iun. 2021, 15:31,
Bianca Rebegea în Cancan ultimă oră

Mihaela Bilic, medic nutriționist, răspunde celei mai mari controverse ale zilelor noastre: Cât de sănătos este, de fapt, laptele de vacă?

Medicul nutriționist a răspuns, într-o postare pe o rețea de socializare, că laptele și produsele lactate sunt singurele alimente din natură care au simultan efect pre- și probiotic. Totodată, aceasta a precizat că produsele lactate conțin GOS (galacto oligo zaharide), carbohidrați cu lanț scurt pe care nu-i putem digera, dar care ajung în colon și constituie un substrat hrănitor pentru bacteriile microbiotei intestinale(efect prebiotic).

Mihaela Bilic: „Dintre toate alimentele fermentate, lactobacilii din lapte au cea mai mare rezistență la aciditatea gastrică”

Medicul Mihaela Bilic a arătat că în lactate sunt prezente colonii de lactobacili, care completează și refac ecosistemul bacterian, de care depinde imunitatea și sănătatea (efect probiotic). În plus, dintre toate alimentele fermentate, lactobacilii din lapte au cea mai mare rezistență la aciditatea gastrică și cea mai puternică capacitate de a adera la celulele intestinale.

”Astăzi este (…) ziua mondială a laptelui! Despre lapte și beneficiile lui aș putea scrie o carte, așa că profit de ocazie și încep cu el seria de WOW-uri nutriționale.

Laptele și produsele lactate sunt singurele alimente din natură care au simultan efect pre- și probiotic. PREbiotice (înainte de viață) înseamnă produse care hrănesc coloniile de bacterii benefice deja existente în intestin, iar PRObiotice (pentru viață) înseamnă produse care conțin bacterii vii ce au efecte benefice pentru organism.

Produsele lactate conțin GOS (galacto oligo zaharide), carbohidrați cu lanț scurt pe care nu-i putem digera, dar care ajung în colon și constituie un substrat hrănitor pentru bacteriile microbiotei intestinale(efect prebiotic).

Tot în lactate sunt prezente colonii de lactobacili care completează și refac ecosistemul bacterian de care depinde imunitatea și sănătatea (efect probiotic). Dintre toate alimentele fermentate, lactobacilii din lapte au cea mai mare rezistență la aciditatea gastrică și cea mai puternică capacitate de a adera la celulele intestinale.

Mihaela Bilic: „Consumați regulat produse lactate”

Mihaela Bilic recomandă consumul de lapte în mod regulat, deoarecec „este cea mai simplă metodă de a ne hrăni și pe noi, și pe co-locatarii noștri”.

Mai nou se consideră că intestinul este al doilea creier, iar echilibrul microbiotei intestinale este esențial. Trăim în simbioză cu 10000 de miliarde de bacterii, ele reprezintă aprox 2 kg din greutatea unei persoane de 60 kg. Consumați regulat produse lactate, este cea mai simplă metodă de a ne hrăni și pe noi, și pe co-locatarii noștri”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea socială.

Colesterolul și laptele: originea legăturii, încă necunoscută

Un nou studiu britanic evidențiază beneficiile laptelui: ar lupta împotriva colesterolului și ar reduce riscul de apariție a bolilor de inima.

Această nouă cercetare pune în discuție mai multe studii contradictorii, care găsiseră o legătură între consumul ridicat de produse lactate și bolile cardiometabolice, cum ar fi obezitatea și diabetul.

„Ceea ce observăm în studiu este că rămâne dificil să se determine dacă conținutul de grăsimi al produselor lactate contribuie la scăderea nivelului de colesterol sau dacă se datorează unui factor din lapte necunoscut”, concluzionează profesorul Karani, despre cercetările sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *