Procesul de congelare mentine in buna parte valorile nutritive ale legumelor si fructelor. Mai mult, in unele cazuri, produsele congelate pot fi chiar mai bune pentru noi. Conform unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea Nebraska-Lincoln, explicatia e simpla. Verdeturile incep sa-si piarda proprietatile benefice din momentul in care sunt recoltate. Aceste produse perisabile se degradeaza mai usor din cauza faptului ca pierd rapid din cantitatea de apa continuta. De asemenea, degradarea se produce si sub actiunea propriilor enzime.
De aceea, inainte de a fi congelate, produsele sunt recoltate atunci cand sunt perfect coapte. Apoi sunt inghetate la doar cateva ore de la recoltare, pastrandu-se la acelasi nivel calitativ. In schimb, produsele proaspete ajung in piete si supermarketuri in cateva zile de la recoltare. Apoi, stau si in camara sau frigider cateva zile inainte de a fi consumate.
Congelarea pastreaza mai bine vitaminele din vegetale
Alimentele care contin cantitati mari din vitaminele B si C sunt unele din cele mai delicate si isi pierd rapid proprietatile benefice, fiind sensibile la caldura, lumina, umiditate, tratarea cu diferite substante. Un studiu realizat la Universitatea California-Davis a relevat faptul ca, in doar o saptamana, cantitatea de vitamina C din alimente se pierde in proportie de 50%, in medie (pana la 75%, in uele cazuri), chiar daca acele produse au fost depozitate in conditiile indicate. Analizele au aratat ca vegetale precum fasolea verde sau afinele au retinut o cantitate mai mare de vitamina C prin congelare decat prin depozitare ca produse proaspete, pentru acelasi interval de timp.
Asadar, congelarea acestor produse blocheaza procesul degradarii, insa dezghetarea lor ulterioara si expunerea la caldura in urma gatirii lor are aproximativ acelasi efect asupra pierderii acestor vitamine. De exemplu, varza, conopida sau spanacul sunt mai benefice pentru noi atunci cand sunt cat mai putin procesate, deoarece prin fierbere se pierde o mare parte din antioxidanti. Prin urmare, recomandarea specialistilor este ca aceste legume si fructe sa fie consumate proaspete imediat dupa recoltare. Sau sa fie gatite cat mai putin, prin tehnici precum fierberea la abur sau coacerea usoara.
Mineralele se pastreaza si in varianta proaspata si in cea congelata
Legumele si fructele bogate in vitamina A, vitamina E si carotenoizi rezista cel mai bine in urma procesului de
congelare. Aceasta este concluzia unui studiu realizat in 2007 in cadrul Universitatii California-Davis. Totusi, intre varianta congelata si cea proaspata a exista mici diferente. Ele sunt date de specificitatea si compozitia chimica a produselor. Spre exemplu, fasolea verde proaspata este mai bogata in betacaroten, pe cand mazarea congelata retine o mai mare cantitate de betacaroten decat cea proaspata.
Mai trebuie spus ca si in vegetalele proaspete, dar si in cele congelate se pastreaza cantitatea de minerale sau fibre, proteine, lipide sau carbohidrati.
Avantajele alimentelor congelate
Pe langa faptul ca legumele si fructele congelate ne aduc, in principiu, acelasi aport nutritiv cu produsele proaspete, varianta congelata ne usureaza viata. Avem acces la fructele si legumele preferate tot anul. Le gasim in supermarketuri si adesea sunt mai ieftine decat varianta proaspata, daca le achizitionam in extra-sezon. Sunt deja pregatite, curatate si taiate, gata de pus direct in oala. Amestecurile de legume contin, uneori, toate verdeturile necesare pentru o anumita reteta, scutindu-ne de alergatura. Produsele congelate rezista in congelator pentru o perioada mai lunga de timp decat cele proaspete, indiferent de conditiile de depozitare.