Bursita cotului este o inflamație a pungii cubitală, care este situată între piele și procesul cubital al osului cotului. Punga este situată în partea din spate a articulației cotului. Atunci când apare o inflamație, în pungă apare lichid inflamator, iar pereții pungii se îngroașă și devin dureroși.
Bursita pungii cotului poate cauza o serie de probleme prin limitarea funcției articulației cotului. Cauzele inflamației variază de la o simplă traumă la infecție. Se face o distincție între bursita septică (infecțioasă) și cea aseptică (inflamatorie). Ambele tipuri de bursită sunt caracteristice pungii cotului.
De ce factori este cauzată bursita la cot? În ce situații această zonă poate fi afectată?
În unele cazuri, punga cotului poate fi afectată de un mecanism de traumă directă, cum ar fi o lovitură sau o cădere în zona articulației cotului. Traumatismul provoacă ruperea țesutului pungii cubice și sângerarea în cavitatea pungii cubice. În unele cazuri, sângele poate umple complet cavitatea bursei ulnare și bursa se poate umfla, ceea ce face ca articulația cotului să ia forma caracteristică.
Specialiștii consideră că sângele care s-a acumulat în cavitatea pungii cubitală declanșează un răspuns inflamator. Ca urmare a inflamației, pereții pungii ulnare se îngroașă, devin mai puțin elastici, iar proprietățile lor de alunecare dispar. Rezultatul este bursita pungii cubice.
Bursita pungii cotului poate apărea din cauza presiunii constante asupra zonei articulației cotului. Unii lucrători își desfășoară activitatea într-o poziție în care coatele sunt sprijinite pe o suprafață dură. În cazul în care cotul este permanent traumatizat, acesta se poate inflama și dezvolta o bursită a pungii cotului.
O infecție din organism poate provoca dezvoltarea acestei boli? Simptomele bolii
Bursita pungii cotului poate fi cauzată de o infecție. O mică zgârietură sau o înțepătură în zona pungii cotului poate duce la o infecție. Alternativ, infecția poate pătrunde în țesutul lezat al cubitusului odată cu fluxul sanguin de la o infecție cronică din organism, cum ar fi un dinte cariabil.
Infecția duce la o acumulare de puroi în cavitatea sacului ulnar. Consecințele unei bursite infecțioase a cotului pot fi grave. Bursita sacului cubital se prezintă cu durere și umflături ale olecranului. La examinare, punga cotului este dureroasă la palpare. În cazul acestei afecțiuni, este foarte dureros să pui cotul pe o suprafață dură.
Dacă bursita pungii ulnare persistă mult timp, inflamația va deveni cronică. Este posibil să aveți senzația că există bulgări în lichidul inflamator din punga cotului. Acest lucru indică faptul că punga cubitală a devenit mai groasă ca răspuns la inflamația cronică și s-au format pliuri. Aceste pliuri se simt ca niște noduli.
Sacul ulnar provocat de bursita la cot poate crește în dimensiune de mai multe ori. Acest lucru este cauzat de îngroșării pereților sacului ulnar cu lichid inflamator. Cantitatea de lichid inflamator este de obicei legată de faza de inflamație. Dacă inflamația se află în faza activă, cantitatea de lichid inflamator crește și sacul crește în dimensiune. În cazul în care punga cotului este mare, articulația cotului capătă un aspect caracteristic atunci când este privită din lateral. În cazul în care există o infecție a pungii cotului, cotul este umflat, foarte dureros și cald la atingere.