Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cât de profitabilă este o afacere cu trandafiri pentru ulei: Iată secretele specialiștilor

Cât de profitabilă este o afacere cu trandafiri pentru ulei: Iată secretele specialiștilor

15 mart. 2022, 09:16,
în Stiri si curiozitati

O afacere cu trandafiri pentru ulei poate fi extrem de profitabilă. Prețul acestui lichid valoros depășește de secole prețul aurului.

Trandafirii sunt apreciați de tot mai mulți oameni, atât pentru aspectul și parfumul lor, cât și pentru conținutul bogat de substanțe active benefice. Ca atare, ei dețin un rol principal în industria florilor, dar și în industriile farmaceutică, cosmetică și alimentară. Nici agricultorii români nu au ezitat să înceapă afaceri cu trandafiri, dată fiind valoarea pe care aceștia o au.

Încă din cele mai vechi timpuri, uleiul de trandafiri este un tratament excepțional, cu numeroase beneficii pentru sănătate. Este extraordinar pentru piele, sistemul nervos, sistemul imunitar, sistemul digestiv și sistemul vascular. Se pare că acesta îmbunătăţeşte vascularizarea şi procesele metabolice din celule, echilibrează pH-ul şi funcţiile pielii, îi redă pielii luminozitatea, o hidratează şi regenerează în profunzime, este calmant, antidepresiv, recomandat în insomnie şi iritabilitate, precum şi afrodisiac.

trandafir roz de Damasc

Trandafirii sunt apreciați de tot mai mulți oameni, atât pentru aspectul și parfumul lor, cât și pentru conținutul bogat de substanțe active benefice.

Afacere cu trandafiri pentru ulei: Secretele specialiștilor

Uleiul de trandafiri se regăsește în parfumurile celor mai cunoscute mărci, în produse cosmetice și în produse terapeutice. Atât timp cât sunt asigurate anumite condiții pentru o producție de înaltă calitate, cererea mare face ca o afacere cu trandafiri pentru ulei să fie extraordinar de profitabilă, scrie casepractice.ro.

Există doar două soiuri de trandafiri din care se poate obține uleiul și acestea sunt: Rosa damascena (trandafirul de Damasc), cultivat în Bulgaria, Turcia, Siria, Rusia, Pakistan, India, Uzbekistan, Iran şi China, şi Rosa centifolia, cultivat, în special, în Franţa, Maroc şi Egipt.

Din aceste soiuri se extrag două tipuri de ulei de trandafiri, și anume: uleiul esențial pur, care poartă denumirea de rose otto și care este extras prin distilare cu aburi și absolutul de trandafiri, denumit rose absolute, care este obținut prin distilare cu solvenți. Cel din urmă prezintă un parfum mai puternic și are nevoie de mai puțină materie primă, fapt ce îl face mai potrivit pentru industria parfumurilor. Din nefericire, rose absolute nu este recomandat în tratamente, din cauza folosirii solvenților pentru extracție.

o sticlă de ulei de trandafiri și un trandafir roz

Uleiul de trandafiri se regăsește în parfumurile celor mai cunoscute mărci, în produse cosmetice și în produse terapeutice.

Care este prețul uleiului obținut din trandafiri?

Un bun exemplu pentru afacerea cu trandafiri îl constituie Bulgaria, unul dintre cei mai mari exportatori, la nivel mondial, de ulei esențial de Rosa damascena. Cele mai însemnate plantații din Bulgaria se găsesc la 200 de kilometri de Sofia, între pantele muntelui Stara Planina, loc numit „Valea Trandafirilor”.

Foarte multe firme de parfumuri și cosmetice de renume apreciază uleiul extras de bulgari din Rosa damascena, datorită calității sale deosebite. Prețul acestuia este de 6.000 – 7.000 de euro/litrul.

Pentru producerea unui singur litru de ulei sunt necesare 3,5 – 4 tone de petale de trandafiri, adică circa 1,6 milioane de flori, producţia unei plantaţii de un hectar.

Cel mai bun sol pentru cultivarea acestui soi de trandafiri este solul roșu. Acesta este unul dintre cele mai solide și fertile soluri. Fiindcă petalele trebuie să ajungă la distilerie la o oră după recoltare, terenul trebuie să fie aproape de sediul firmei de procesare și să aibă un drum de acces.

Culegerea trandafirilor se realizează în momentul în care florile sunt pe punctul de a se desface. Astfel că, acest lucru se face de la sfârşitul lunii până la jumătatea lunii iunie.

Interesant de menționat este că, într-o sticlă de parfum, în funcție de alegerea parfumierului, se poate întâlni esența a până la 6.000 de trandafiri.

trandafiri roz pentru ulei

Foarte multe firme de parfumuri și cosmetice de renume apreciază uleiul extras de bulgari din Rosa damascena, datorită calității sale deosebite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *