Prima pagină » Sanatate » Cât de periculoase sunt mușcăturile de țânțari și cum poți sta departe de ele: Metode de prevenție și tratament

Cât de periculoase sunt mușcăturile de țânțari și cum poți sta departe de ele: Metode de prevenție și tratament

25 feb. 2022, 15:21,
în Sanatate

De regulă, mușcăturile de țânțari sunt inofensive, însă uneori acestea pot cauza reacții alergice severe sau boli grave. Află, în acest articol, cum poți preveni mușcăturile acestor insecte.

Țânțarii sunt insecte care fac parte din ordinul Diptera, familia Culicidae. Spre deosebire de celelalte insecte, aceștia prezintă un ac lung, cu ajutorul căruia înțeapă atât pielea animalelor, cât și pe cea a oamenilor, pentru a le suge sângele. În timp ce masculii trăiesc, în medie, doar o săptămână, femelele-țânțar au o durată de viață mai mare, de la câteva săptămâni până la câteva luni.

Mușcăturile acestor insecte nu pot fi prevenite în totalitate, dar ce poți face este să eviți zonele cu apă din apropierea casei tale și să golești orice recipient în care se află apă stătută, deoarece țânțarii se înmulțesc în apă. În cazul în care stai la bloc, ai grijă să îți montezi plase de țânțari la fiecare geam, iar dacă stai la curte să schimbi constant apa din care beau sau se bălăcesc păsările.

Când te afli afară, în special în zone cu multă iarbă sau într-o pădure, poartă haine care să îți acopere în întregime corpul (pantaloni lungi, bluze cu mâneci lungi) și folosește soluții anti-țânțari.

un roi de țânțari

Țânțarii sunt insecte care fac parte din ordinul Diptera, familia Culicidae.

Cât de periculoase sunt mușcăturile de țânțari?

Țânțarii pot transmite, prin saliva lor, virusuri, bacterii și paraziți. Ei sunt purtători ai unir boli, precum: malaria, virusul West Nile (foarte rar în Europa), boala Dengue (se manifestă ca o răceală și poate fi,de multe ori, fatală), febra galbenă (întâlnită în Africa și America) și diferite virusuri, care pot cauza encefalita (inflamaţie acută a creierului).

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în anul 2015, au fost înregistrate peste 200 de milioane de cazuri de malarie, majoritatea fiind cauzate de mușcăturile de țânțari. Acest lucru înseamnă că micile insecte sunt cele mai ucigătoare de pe planetă.

Din fericire, prin înțepătura de țânțar, nu pot fi transmise boli precum hepatita sau virusul HIV.

un țânțar pe pielea unei persoane

Țânțarii pot transmite, prin saliva lor, virusuri, bacterii și paraziți.

Remedii naturiste pentru mușcăturile de țânțari

Imediat ce te-a mușcat un țânțar, spală foarte bine zona cu apă caldă și săpun. Apoi, poți aplica o pastă realizată din fulgi de ovăz și apă, pe care să o lasși să acționeze aproximativ zece minute. De asemenea, poți aplica miere, deoarece are proprietăți antibacteriene și reduce inflamația. Excelent este și gelul de aloe vera, care odată aplicat pe zona afectată, o calmează și o vindecă.

Un alt remediu naturist eficient este cel pe bază de busuioc. Acesta are în componența sa eugenol, o substanță ce diminuează senzația de mâncărime. Se aplică câteva frunze tocate de busuioc pe zona afectată și se lasă să acționeze câteva minute.

Având rol de dezinfectant natural, oțetul calmează, cu succes, pruritul. Diluează o linguriță de oțet în puțină apă și aplică pe mușcătura de țânțar.

Ceapa reduce riscul unei infecții și calmează zona iritată, iar cimbrul reduce riscul unei iritaţii sau al unei infecţii, datorită propriăetăților antifungice și antibacteriene.

În cazul în care aceste remedii nu funcționează, apelează la ajutorul analgezicelor, al antihistaminicelor sau al soluțiilor, ce pot fi aplicate local. De ajutor pot fi și compresele cu gheață, care diminuează mâncărimile și inflamațiile.

Este posibil ca unele persoane să se confrunte cu reacții alergice severe. De aceea, în cazul în care te doare capul sau ai febră în urma unei mușcături de țânțar, mergi, de urgență, la medic.


Leacuri băbești pentru bătături: Cum să scapi de durere în mod natural

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`