Prima pagină » Sanatate » Cât de periculoasă este răceala la plămâni. Care sunt simptomele care ar trebui să vă îngrijoreze

Cât de periculoasă este răceala la plămâni. Care sunt simptomele care ar trebui să vă îngrijoreze

22 iul. 2024, 15:53,
în Sanatate

Este important să știți cât de periculoasă este răceala la plămâni dat fiind faptul că răceala la plămâni poate duce la alte tipuri de boli pulmonare, precum pneumonia, care, la rândul ei, poate provoca alte complicații grave.

Răceala la plămâni este periculoasă pentru că afectează pasajele bronșice și căile respiratorii care conectează traheea la plămâni făcând astfel dificilă respirația, aspect care va necesita un consult medical urgent.

Cât de periculoasă este răceala la plămâni?

Răceala la plămâni reprezintă o afecțiune a aparatului respirator, mai exact, o inflamație a pasajelor bronșice, respectiv, a căilor respiratorii ce conectează traheea la plămâni.
Atunci când căile respiratorii sunt iritate, acestea se inflamează și se umplu de mucus, provocând tuse. Tusea la un pacient cu răceală la plămâni poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni, fiind, de altfel, principalul simptom al bolii.

Bronșita se împarte în două categorii principale, și anume bronșita acută și bronșita cronică.
Bronșita acută care este cauzată de o infecție viralaă și dispare de la sine în câteva săptămâni. Majoritatea persoanelor cu această formă de răceală nu necesită tratament.
În ceea ce privește bronșita cronică, aceasta este declanșată de o infecție virală sau bacteriană, dar și de expunerea la factori iritanți, precum poluare, praf și fum de țigară. Aceasta are caracter recurent și revine de mai multe ori pe parcursul a 2 – 3 ani.

Diagnosticul în caz de bronșită este dat de un medic pneumolog, care va supune pacientul unor teste, pentru a putea deosebi simptomele bronșitei de cele ale unor boli similare, precum astmul, gripa sau răceala. Așadar, pneumologul vă va asculta inima și plămânii pentru a depista posibile modificări, acesta îți va măsura tensiune arterială și pulsul, pentru a observa dacă organismul este privat de oxigen.

Când este necesară spitalizarea

Simptomele pneumoniei pot fi confundate cu cele ale răcelii, gripei sau ale altor boli de sezon, dar numai dacă boala este ușoara. Pneumonia moderată sau severă este asociată cu apariția unor simptome caracteristice care indică o infecție gravă, care necesită un consult medical imediat.

Primele simptome ale pneumoniei includ tuse uscată accentuată, tuse umedă cu expectorație de secreții purulente, respirație rapidă, dificultăți de respirație, slăbiciune genrală și stare de rău, precum și frisoane însoțite de febră moderată până la mare.

Tratamentul pentru pneumonie trebuie să fie întotdeauna monitorizat de un pneumolog specialist. Tratamentul este adaptat în mod individual la nevoile pacientului. În care în care există o modificare la nivelul plămânilor este necesară o radiografie a pneumoniei. Acest test este necesar pentru a evalua gradul de afectare a plămânilor și pentru a ghida medicamentele în funcție de starea pacientului.

O pneumonie netratată necesită, de cele mai multe ori, spitalizare. Pe când pneumonia bacteriană ușoară nu necesită neapărat o spitalizare, este nevoie doar de medicație antiinflamatoare prescrisă de medic și de medicamente care să ajute la eliminarea secrețiilor din plămâni și să faciliteze respirația. Tratamentul este adesea susținut de inhalarea de sare și de inhalarea cu ajutoare pentru respirație.

Astfel, răceala la plămâni este periculoasă în cazul unor posibile complicații care împiedică plămânii să își îndeplinească funcțiile dar deși sunt grave și uneori mortale, aceste complicații sunt ușor de evitat dacă pacientul se prezintă la timp la medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`