Prima pagină » Sanatate » Cât de periculoasă este mușcătura de căpușă mică? Bolile pe care le poate transmite aceasta

Cât de periculoasă este mușcătura de căpușă mică? Bolile pe care le poate transmite aceasta

12 mai 2023, 10:27,
în Sanatate

Căpușa este o insectă mică, asemănătoare unui păianjen, care se hrănește în principal cu sânge de animal. Nu toate speciile de căpușe sunt periculoase pentru oameni. O căpușă este principalul purtător al multor boli infecțioase. Doar două dintre ele – encefalita transmisă de căpușe și borrelioza transmisă de căpușe, sau boala Lyme – sunt înregistrate pe teritoriul republicii noastre. Infectarea oamenilor are loc în principal prin sânge, prin mușcătura unei căpușe. Cu toate acestea, infectarea este posibilă și prin consumul de lapte crud de capră.

Insecta trăiește în principal în iarbă, mai rar în arbuști. De obicei, este sedentară și se mișcă foarte încet. De obicei, se urcă pe tulpinile subțiri ale plantelor și ierburilor și își petrece cea mai mare parte a vieții în această stare, așteptând să se apropie o pradă umană sau animală.

Căpușa mică. Cum să o identifici rapid pe corp

Odată ajuns pe corpul uman, acarianul nu pătrunde imediat în piele. Parazitul care suge sângele încearcă să urce cât mai sus posibil, astfel încât principalele locuri de mușcătură sunt adesea umerii, axilele, spatele și gâtul. Mușcătura de căpușă este complet nedureroasă, deoarece saliva sa conține un anestezic puternic.

Prin urmare, este dificil de detectat o insectă care s-a înfipt în piele. Prin mușcătura în piele, acarianul va suge cel mai apropiat vas de sânge și începe să se hrănească cu sânge, iar apoi, odată sătul, va cădea. Căpușa care se hrănește cu sânge crește în dimensiuni și poate ajunge la 10 mm în lungime. Cu toate acestea, de obicei, vedeți parazitul care suge sângele mult mai devreme.

Pentru a face acest lucru, ar trebui să vă examinați cu atenție corpul în fața unei oglinzi după ce ați vizitat locuri potențial periculoase (zone de pădure și parcuri). Chiar dacă căpușa este foarte mică, este posibil să observați o umflătură periculoasă. Locurile preferate ale căpușei sunt: scalpul, zona urechilor, axilele, zona inghinală, partea interioară a coatelor și genunchilor – unde pielea este mai subțire și vasele de sânge sunt mai apropiate.

Măsuri preventive împotriva unei mușcături de căpușă

Dacă vedeți o căpușă, nu intrați în panică și nu încercați să o scoateți din piele. Este mai bine să solicitați imediat ajutor medical. Îndepărtarea căpușei este nedureroasă și nu necesită anestezie. Insecta îndepărtată trebuie trimisă pentru examinare. Nu orice căpușă este purtătoare de boli infecțioase periculoase. Analiza de laborator permite să se stabilească dacă căpușa este sau nu infectată.

Cele mai importante măsuri în cazul unei mușcături de căpușă vizează tocmai prevenirea apariției acestei boli, deoarece în unele cazuri ea duce la dezvoltarea unor boli periculoase sau la deces. Chimioprofilaxia de urgență pentru infecțiile transmise de căpușe se efectuează în primele 72 de ore de la mușcătura de căpușă, conform prescripției unui profesionist din domeniul sănătății.

Este foarte important să dezinfectați locul mușcăturii cu orice produs adecvat (alcool 70%, iod 5%, apă de colonie), – după îndepărtarea căpușei, spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun. Dacă după extragere, căpușa rămâne vie, aceasta trebuie înmuiată în iod de 5%.

Trebuie să știți că cel mai mare pericol pentru oameni este reprezentat de o căpușă mic ixodidă, care poate transmite encefalita și multe alte boli foarte periculoase, inclusiv boala Lyme, borrelioza și tifosul. De asemenea, este important să cunoașteți că există peste 650 de specii de căpușe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024