Ciuperca de piele, denumită și micoză cutanată este o infecție fungică localizată la nivelul pielii sau al unghiilor. Acești fungi pot provoca, de asemenea, infecții la nivelul cavității bucale, gâtului, plămânilor, tractului uriar, dar și în multe alte părți ale corpului.
Ciuperca pielii reprezintă o infecție fungică superficială care afectează stratul exterior al pielii, unghiile sau părul. Aceasta apare atunci când anumite tipuri de fungi se înmulțesc excesiv pe suprafața pielii.
Cât de periculoasă este micoza cutanată, ciuperca de piele
Ciupercile de piele, în general, nu sunt grave, acestea pot provoca disconfort, mâncărime și modificări ale aspectului pielii. Cele mai frecvente forme includ piciorul de atlet, candidoza cutanată și dermatofitoza.
Factorii de risc cuprind transpirație excesivă, contactul cu suprafețe contaminate și un sistem imunitar slăbit. Tratamentul implică de obicei utilizarea de medicamente antifungice topice sau orale, în funcție de severitatea și localizarea infecției. Menținerea unei bune igiene și evitarea factoriilor favorizanți pot ajuta la prevenirea apariției ciupercii pielii.
Dat fiind faptul că ciupercile se dezvoltă în medii calde și umede, infecțiile fungice ale pielii se pot dezvolta adesea în zonele transpirate sau umede de pe suprafața corpului care nu sunt suficient ventilate. Câteva exemple includ labele picioarelor, zona inghinală și pliurile pielii.
Simptomele micozelor cutanate diferă în funcție de localizarea infecției și se severitatea afecțiunii. Cele mai importante manifestări ale micozelor cutanate sunt senzația de mâncărime, senzație de arsură, inflamația cutanată, piele crăpată, îngroșarea unghiilor afectate.
La începutul dezvoltării, micoza poate să nu dea simptome. Poate apărea în timp o mâncărime, între degetele de la picioare de exemplu, dar și exfoliere cutanată excesivă. În faza severă a micozei, pielea devine mai deschisă la culoare și unghia este deshidratată complet.
Cum se tratează această afecțiune a pielii
O micoză cutanată, adică o ciupercă a pielii se diagnostichează printr-un examen fizic. Exisă însă situații în care diagnosticul nu este foarte clar, de aceea este nevoie de teste suplimentare care ajută medicul să stabilească diagnosticul.
În ceea ce privește tratamentul micozelor cutanate este nevoie în primul rând de igienizarea zonei, adică curățare și dezinfectare. Se recomandă ulterior aplicarea de unguente și întreținerea unei igiene corect, mai ales când este vorba despre cea a unghiilor.
Medicul poate prescrie tratamente împotriva micozei cutanate, tot el poate găsi tratament și pentru bacteria e.coli. Astfel de tratamente sunt îndelungate, pot dura și 14 zile. Este necesar ca perioada tratamentuli să fie respectată, ea poate fi prelungită, chiar dacă aparent infecția pare să fie mai puțin severă.
Este indicat să se meargă la medic în cazul în care micoza cutanată afectează mai mult de un deget sau dacă infecția recidivează. Se mai poate merge la medic și dacă simptomele nu se ameliorează sau nu dispar după câteva luni, chiar dacă pacientul se află sub tratament.
Informațiile medicale despre ciuperca de pielii au doar scop informativ, după apariția simptomelor se recomandă consultația la medic pentru un diagnostic avizat.
Micozele cutanate pot fi prevenite dacă speli întotdeauna șosetele și lenjeria la cel puțin 60°C, trebuie să folosești prosoape separate pentr picioare și nu trebuie să porți aceeași încălțăminte în fiecare zi.
Pe cât posibil, folosește încălțăminte din piele sau din material textil, nu sintetică, este necesar ca piciorul să respire, indiferent de anotimp.
Trebuie să reții faptul că ciuperca de piele afectează pielea, părul și unghiile de la mâini și de la picioare, astfel că trebuie să mergi la o consultație la medic pentru un diagnosticat avizat.