Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cât de periculoasă este boala obrajilor pălmuiți! Cum se manifestă afecțiunea
Cât de periculoasă este boala obrajilor pălmuiți! Cum se manifestă afecțiunea

Cât de periculoasă este boala obrajilor pălmuiți! Cum se manifestă afecțiunea

29 aug. 2023, 06:19,
în Stiri si curiozitati

Boala cunoscută sub numele de „eritem infecţios” sau „boala obrajilor pălmuiţi” reprezintă o infecție care afectează căile respiratorii superioare, inclusiv obrajii, nasul, gura, faringele și laringele. Această afecțiune este cauzată de un virus numit parvovirusul uman B19, distinct de variantă care declanșează parvoviroza la animale.

Sfatul general al medicilor este unul foarte simplu. Este absolut necesar să faci anual un set de analize care îţi poate dezvălui anumite afecțiuni. Dacă ești asigurat CNAS, atunci trebuie să știi că ai dreptul la o serie de analize gratuite.

Boala obrajilor pălmuiți, o infecție ușoară

De obicei, boala obrajilor pălmuiţi este considerată a fi o infecție ușoară și se rezolvă de la sine, fără a lăsa urme sau consecințe dureroase. Uneori, infecția cu parvovirus poate să treacă neobservată și poate fi confundată cu o răceală sau gripă obișnuită.

În majoritatea cazurilor, copiii afectați de boala obrajilor pălmuiţi nu resimt simptome foarte severe. Cu toate acestea, la copiii care suferă de anemie sau au un sistem imunitar slăbit din cauza altor afecțiuni sau medicamente, boala obrajilor pălmuiţi sau eritemul infecţios poate cauza complicații. De asemenea, la persoanele în vârstă, infecția cu parvovirusul uman B19 poate declanșa dureri articulare.

Boala obrajilor pălmuiţi este cea mai comună în rândul copiilor de vârstă școlară. Ea este cunoscută și sub numele de „a cincea boală eruptivă” și prezintă caracteristici contagioase, fiind ușor de transmis de la o persoană la alta. Totuși, după ce ați fost expus virusului, probabilitatea de a-l contracta din nou ulterior în viață este redusă.

Denumirea „a cincea boală” i-a fost atribuită bolii obrajilor pălmuiţi deoarece ocupă poziția a cincea în lista bolilor eruptive specifice copilăriei, alături de:

  • Rujeolă (pojar)
  • Rubeolă (rubeolă sau pojar german)
  • Varicelă (vărsat de vânt)
  • Scarlatină (febră scarlatină)

Ce anume cauzează aceasă boală

Boala obrajilor pălmuiţi, cunoscută și sub denumirea de „a cincea boală a copilăriei”, este declanșată de parvovirusul uman (parvovirusul B19). Inițial, virusul se înmulțește în căile respiratorii și apoi se fixează în măduva osoasă.

Parvovirusul B19 afectează celulele din măduva osoasă responsabile de producerea eritrocitelor, adică celulele progenitoare ale globulelor roșii din sânge. Aceasta duce la o întrerupere temporară a producției de eritrocite. Persoanele care suferă de afecțiuni hematologice precum anemia hemolitică cronică, talasemia sau siclemia sunt cele mai vulnerabile, întrucât prezintă un risc crescut de apariție a unor complicații cardiace în cazul acestei boli.

Parvovirusul B19 poate afecta pe oricine, dar este mai des întâlnit în rândul copiilor de vârstă școlară. Fiind extrem de contagios, acest virus care cauzează boala obrajilor pălmuiţi se răspândește cu ușurință prin intermediul picăturilor de salivă și secrețiilor nazale. Asta înseamnă că virusul poate fi transmis de la o persoană la alta prin strănut sau tuse. Boala obrajilor pălmuiţi apare mai frecvent la copiii de vârstă preșcolară și școlară, cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani (mai ales la cei cu vârste între 5 și 7 ani), iar debutul ei are tendința să se producă în special:

  • la sfârșitul iernii;
  • în timpul primăverii;
  • la începutul verii.

Transmiterea virusului poate avea loc și prin intermediul obiectelor contaminate. Așadar, dacă ai afecțiunea ”boala obrajilor pălmuiți” trebuie să te prezinți la medic pentru un tratament de specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`