Traditia populara spune ca nucul trebuie plantat in curtea unui gospodar care vrea sa marcheze un eveniment foarte important din viata lui. O alta superstitie spune ca nu este bine sa plantam nuci, deoarece, cand trunchiul nucului va ajunge sa aiba grosimea gatului celui care l-a plantat, persoana respectiva va muri. Cel mai cunoscut mit despre nuc este insa cel care sustine ca nu este bine sa stam la umbra sa. Frunzele de nuc contin si degaja o mare cantitate de iod si juglona. Din aceasta cauza, petrecerea unui timp indelungat la umbra unui nuc nu este indicata.
Umbra nucului – benefica sau nociva? Nu numai omul este influentat negativ de substantele emanate de nuc, dar si plantele anuale si perene ce cresc in imediata vecinatate a arborelui. Sub umbra nucului (intr-o zona limitata din preajma tulpinii) aproape toate plantele nu se pot dezvolta si mor. Este cunoscut faptul ca sub umbra nucului ‘’nici iarba nu creste’’, iar insectele si daunatorii sunt tinuti la distanta. Motivul: frunzele de nuc produc juglona, o substanta toxica ce se scurge pe sol, odata cu picaturile de ploaie. Din acest motiv, vegetatia de sub impunatorul arbore este slaba sau chiar inexistenta. Oamenii evita odihna si relaxarea la umbra prea racoroasa a nucului. in realitate, umbra nucului este si benefica, si nociva.
Petrecerea unui timp indelungat la umbra nucului, zi de zi, afecteaza starea de sanatate, prin inflamarea mucoasei nasului, episoade de cefalee si de tuse. Explicatia consta in faptul ca frunzele nucului emana o cantitate destul de mare de iod. Pe de alta parte, acelasi iod face bine organismului, ajutandu-l sa se vindece de racelile persistente, daca persoanele cu astfel de probleme fac vara (cand din frunze se evapora mai mult iod) cateva plimbari nu prea lungi la umbra nucului. Tot datorita iodului, frunzele de nuc au proprietati dezinfectante si cicatrizante care ajuta indeosebi la refacerea pielii. Chiar daca nucul este un sanitar al curtii, este indicat sa fie plantat nu mai aproape de 50/100 de metri de casa, sau macar in cel mai indepartat colt al curtii.