Prima pagină » Sanatate » Cât de normal este ca bebelușii să aibă colici. Iată cauzele acestor probleme
Cât de normal este ca bebelușii să aibă colici. Iată cauzele acestor probleme

Cât de normal este ca bebelușii să aibă colici. Iată cauzele acestor probleme

25 sept. 2023, 09:00,
în Sanatate

Este important de subliniat că atunci când discutăm despre colici la bebeluși, nu vorbim despre o afecțiune medicală sau un diagnostic specific.  Mai degrabă, termenul „colici” se referă la un comportament manifestat în principal prin plâns excesiv, ceea ce poate aduce confuzie părinților, deoarece nu există un tratament specific pentru aceasta.

Sunt și alte comportamente ale bebelușilor care nu ar trebui să te sperie. De exemplu tusea la bebeluși nu ar trebui să te sperie.  Totuși există anumite praguri pe care aceste manifestări le-ar putea trece. Este importan și vital să apelezi la ajutor de specialitate dacă de confrunți cu momente de acest fel.

Colicile la bebeluși: Cauze și Manifestări

Perioada de bucurie a maternității poate fi, uneori, umbrită de plânsetele neconsolate ale bebelușului. Orice mămică este afectată de episoadele inexplicabile, dar regulate, care încep în mod obișnuit în jurul vârstei de 4-6 săptămâni. Aceste crize de plâns apar, în special, în timpul după-amiezii și serii și pot dura chiar până la trei ore. Toate semnele indică prezența unor dureri abdominale, cunoscute și sub numele de colici, care afectează aproximativ o treime dintre bebeluși, iar părinții sunt, la rândul lor, afectați de stresul asociat.

Colicile sunt puțin probabile să apară la bebelușii de trei zile, astfel că dacă observi simptome specifice la această vârstă, este posibil să fie altă cauză. De obicei, primul episod de colici abdominale survine în jurul vârstei de șase săptămâni, dar tendința lor este să scadă semnificativ după vârsta de 3 luni. Majoritatea bebelușilor depășesc aceste probleme cauzate de colicile abdominale până la vârsta de 6 luni.

Orice copil sănătos poate fi afectat de colici, iar simptomele includ plânsul și agitația care persistă câteva ore pe zi, fără un motiv aparent. Colicile pot fi identificate și prin intensitatea mai puternică și tonalitatea mai ascuțită a plânsului în comparație cu plânsul obișnuit, care poate fi cauzat de foame, oboseală sau dorința de a fi alăptat.

Dacă simptomele menționate mai sus persistă de mai mult de trei ori pe zi, mai mult de trei zile pe săptămână și nu dispar în decurs de trei săptămâni, este foarte posibil să fie vorba despre colici abdominale. Momentul debutului colicilor poate varia în funcție de vârsta bebelușului, fie că este născut la termen sau prematur, și și-ar putea menține intensitatea până la o anumită vârstă. Cu toate acestea, aproape niciun bebeluș care depășește vârsta de 5 luni nu va mai suferi de colici, indiferent de momentul nașterii, sexul sau modul de hrănire. Cu toate că există dezbateri privind faptul dacă bebelușii hrăniți cu biberonul sunt mai afectați de colici decât cei alăptați la sân, nu s-au identificat dovezi solide care să susțină această afirmație.

Cauze colici bebeluși

Momentan, nu există o cauză exactă identificată pentru colicile bebelușilor, deși există numeroși factori care pot contribui la disconfortul abdominal al acestora. Printre cele mai frecvente cauze pot fi menționate dificultățile de digestie și posibile alergii, inclusiv alergia la laptele de vacă.

Deși au fost formulate multe presupuneri, specialiștii au dificultăți în stabilirea unor legături semnificative între momentul apariției colicilor, motivul pentru care acestea debutează, în general, la finalul primei luni de viață, și de ce se manifestă, de cele mai multe ori, seara. De asemenea, încă nu s-a stabilit cu exactitate motivul pentru care colicile la bebeluși dispar în cele din urmă de la sine.

Dacă ai un bebeluș afectat de colici, există posibilitatea ca acest fenomen să fie rezultatul unuia sau mai multor dintre următoarele motive:

  • Dezvoltarea incompletă a sistemului digestiv.
  • Prezența unei cantități insuficiente de bacterii sănătoase în sistemul digestiv al bebelușului.
  • Înghițirea de aer în timpul mesei și incapacitatea de a elimina acest aer prin eructare după masă.
  • Sensibilitate sau alergii la formula de lapte folosită sau la alimentele consumate de mamă.
  • Reacții emoționale nedefinite care pot fi cauzate atât de frică, cât și de entuziasm.
  • Refluxul acid.
  • Crize de plâns în care bebelușul înghite aer, ceea ce poate cauza dureri abdominale.

Este important să discuți cu medicul pediatru al bebelușului pentru a investiga și identifica posibilele cauze și pentru a dezvolta o strategie de gestionare a colicilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *