Cât de periculoasă este prezența stafilococului auriu în gât și care sunt persoanele vizate? Află, din rândurile de mai jos, totul despre infecția stafilococică.
Stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) este o bacterie patogenă. Aceasta este prezentă în corpul uman, dar nu provoacă probleme dacă sistemul imunitar este unul puternic și dacă persoana în cauză nu prezintă simptome specifice.
De reținut este faptul că această bacterie poate reprezenta un risc pentru persoanele din preajma noastră, fără a fi în cunoștință de cauză.
Cauzele infecției cu stafilococ auriu în gât
Printre cauzele infecției cu stafilococ auriu se numără: sistemul imunitar slăbit, igiena personală deficitară, îmbolnăvirile frecvente și netratate, bolile cronice.
Infecția cu stafilococul auriu determină apariția a numeroase boli, cum ar fi: amigdalita stafilococică, faringita stafilococică și laringita stafilococică. Mai mult decât atât, dacă infecția ajunge în sânge, poate produce decesul persoanei.
Simptomele amigdalitei stafilococice, care apar cel mai frecvent în rândul oamenilor, sunt reprezentate de: creșterea temperaturii până la 40°C, întinderea amigdalelor cu suprafețe purulente depozitate, hiperemie ascuțită localizată la nivelul amigdalelor și a mucoasei faringiene ș.a. Faringita stafilococică se manifestă destul de rar, însă unele persoane se pot confrunta cu: temperatura corpului ridicată, disconfort în gât reprezentat de o tuse seacă, iritația membranei mucoasei a gâtului vizând hiperemia acesteia. Laringita stafilococică este reprezentată de durerea în laringe, disconfortul creat simțindu-se, în special, la înghițire, schimbarea vocii, iar în cel mai rău caz, absența în totalitate a vocii.
Cum pătrunde bacteria în organism?
Principala modalitate prin care stafilococul auriu poate pătrunde în gât este prin contactul cu suprafețe contaminate. Persoanele care interacționează și care ating diferite suprafețe sau materiale, iar ulterior nu prezintă o igienă corespunzătoare, riscă să se contamineze. O altă metodă prin care această bacterie poate pătrunde în organism este reprezentată de persoanele care prezintă simptome ale răcelii/gripei, cum ar fi: tuse, strănut și care nu respectă măsurile de prevenire. Aerul contaminat cu bacterii stafilococice poate reprezenta, de asemenea, un pericol pentru oricine intră în contact cu acesta.
Sfera alimentară este o altă ramură care poate determina dezvoltarea anumitor bacterii. Ustensilele, procedeele prin care se fabrică un anumit produs alimentar sau chiar aparatele de fabricare, care nu sunt conforme și dezinfectate standard, pot avea ca și consecință infectarea cu stafilococul auriu.
Recomandări pentru evitarea contactului cu stafilococul auriu
În urma infectării cu această bacterie, se recomandă consumarea permanentă de lichide, terapia cu antibiotice care trebuie să fie completată de imunoterapie, dar și tratamentele locale, pe care pacientul trebuie să le administreze cu atenție. Unul dintre ele este reprezentat de gargară cu diferiți agenți antiseptici, de exemplu, Miramistin, Chlorfillipt, permanganat de potasiu, peroxid de hidrogen, sodă.
Lazarev Oleg Vladimirovich, care a primit o diplomă în specialitatea „Medicină generală” la Universitatea de Stat Petrozavodsk, recomandă ca pe toată perioada tratamentului să se înceteze consumul de alimente prăjite, picante, sărate, grase. Acestea subminează apărarea organismului și contribuie la iritarea mucoasei gâtului, care întârzie recuperarea. În plus, este esențial să fie incluse în dietă alimente bogate în vitamina C.
Deși această bacterie, Staphylococcus aureus, poate genera consecințe grave pentru organismul uman, pacienții care sunt infectați se pot trata prin administrarea dferitelor tratamente existente pe piață și prin luarea în considerare a tuturor sfaturilor date de medici.