Prima pagină » National » Cât de mult zahăr se află într-o sticlă de Fanta în România? Este dublu comparativ cu alte țări din Europa

Cât de mult zahăr se află într-o sticlă de Fanta în România? Este dublu comparativ cu alte țări din Europa

23 aug. 2024, 10:03,
George Cristian în National

Numeroase persoane se întreabă cât de mult zahăr se află într-o sticlă de Fanta în România comparativ cu alte țări din Europa. Într-o analiză publicată recent se pare că românii consumă o cantitate dublă de zahăr comparativ cu alte țări din Europa.

Vă aducem aminte faptul că autoritățile române au implementat recent taxa pe zahăr ceea ce a adus la scumpiri printre produsele cu conținut de zahăr.

Cât de mult zahăr se află într-o sticlă de Fanta în România

Într-o sticlă de Fanta se află mai mult zahăr decât în multe țări din Europa, iar acest lucru ne duce la o altă întrebare. Cât de calitative sunt produsele comercializate sub același brand în Vestul Europei comparativ cu Est?

Preocupările legate de practicile producătorilor au ieșit în prim-plan în 2017, când s-a dezvăluit că multe companii mari produc alimente de mai proastă calitate în statele membre din est ale Uniunii Europene decât în ​​cele vestice.

Ca urmare a scandalului, în 2019 Comisia Europeană și Consiliul European au stipulat într-o directivă obligatorie că producătorii trebuie să ofere aceeași calitate în toate țările uniunii și doar în câteva cazuri pot exista diferențe justificate.

Un alt scandal alimentar a izbucnit la jumătatea lunii iulie, când a fost dezvăluit că unul dintre cei mai mari producători internaționali, Coca-Cola, produce Fanta cu un conținut de portocale de peste două ori mai mare în Italia decât în ​​Ungaria.

Așadar, graficul arată cantitatea de zahăr care se află la 100 de ml de suc. Observăm faptul că cea mai mare concentrație de zahăr se regăsește în Italia, Urmată de Țările de jos. În top se mai află Ucraina, Ungaria sau Bulgaria. Diametral opus găsim țări cu un conținut minim de zahara cum ar fi Spania, Portugalia, Marea Britanie, Polonia sau Finlanda.

Este, sau nu este nociv consumul de zahăr?

În ultimii ani atenția publică s-a concentrat pe consumul de zahăr, iar multe persoane s-au întrebat cât de nociv este consumul de zahăr. Au fost realizate numeroase studii care au arătat efectele unui consum ridicat.

Creierul este unul dintre organele cele mai active din punct de vedere metabolic, având nevoie de glucoză ca sursă principală de energie. Cercetările arată că funcționarea creierului este mai eficientă atunci când are acces la o cantitate adecvată de glucoză. Prin urmare, performanța mentală este optimă atunci când nivelurile de glucoză din sânge sunt bine echilibrate.

În același timp, atât nivelurile scăzute de glucoză, cât și cele prea ridicate (care pot duce la glucotoxicitate) pot afecta claritatea mentală și capacitatea creierului de a funcționa corect. Există totuși excepții, cum ar fi cetoza, unde corpul învață să folosească alte surse de energie, și perioadele de post, în care organismul se bazează pe rezervele de glicogen din ficat și mușchi, precum și pe grăsimile acumulate, transformându-le în glucoză pentru a alimenta creierul.

Cercetările subliniază faptul că excesul de zahăr poate avea efecte negative asupra sănătății, cum ar fi creșterea riscului de obezitate, diabet și boli cardiovasculare. De aceea, este important să facem alegeri alimentare inteligente, să limităm zahărul adăugat și să optăm pentru îndulcitori naturali pentru a ne menține sănătatea. Cunoașterea efectelor consumului de zahăr ne ajută să facem alegeri mai bune pentru un stil de viață mai sănătos și responsabil. Așadar, sticlele de Fantă din România conțin printre cele mai mari cantități de zahăr din Europa.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Playtech.ro
Imaginea momentului cu soţia lui Dragoș Pavăl! Cum arată cea care îi este alături de ani de zile patronului Dedeman
observatornews.ro
Trucul prin care putem face răcoare în locuinţă, fără aer condiţionat
Playsport.ro
Dacă routerul WiFi are port USB, atunci ai o comoară. Iată cum îl transformi într-un...
Evz.ro
Noi taxe pentru șoferii români. Ideologia arde la portofel
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Ce s-a ales de Mariana Bitang, fosta antrenoare a lotului olimpic de gimnastică. Partenera lui Octavian Bellu a revenit în atenția publică după mulți ani
Playtech.ro
Aer polar maritim peste România. Dispare Anticiclonul Azoric şi vine răcoarea! Scăpăm de caniculă
Dailybusiness.ro
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
RomaniaTV
Cine este femeia cu care s-a iubit Nicușor Dan, înainte să o cunoască pe Mirabela Grădinaru
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vlăduța Lupău, primele declarații despre al TREILEA copil! Artista le-a dat ea vestea fanilor. ''Gravidă în luna a-5-a''
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 iulie 2025
08 iulie 2025