Prima pagină » Sanatate » Cât de importantă este vitamina D pentru copii? Iată care este doza zilnică recomandată

Cât de importantă este vitamina D pentru copii? Iată care este doza zilnică recomandată

19 apr. 2023, 09:07,
în Sanatate

Vitamina D este foarte importantă atât pentru copii, cât și pentru adulți. Ea este produsă de organism în momentul în care pielea este expusă la soare, dar poate fi preluată și din alimentație. Iată care este doza zilnică recomandată de specialiști.

Vitamina D reprezintă un nutrient care contribuie la fixarea calciului în oase. Atât calciul, cât și vitamina D ajută la păstrarea sănătății sistemului osos, dinților și mușchilor. De asemenea, vitamina este esențială și în lupta împotriva infecțiilor.

Așa cum am spus, vitamina D este creată cu ajutorul soarelui, dar ea poate fi preluată și din alimentație. Din păcate, foarte puține alimente au vitamina D în mod natural. Alimentele cu cea mai mare cantitate de vitamina D sunt peştele gras şi uleiul de peşte.

Cât de importantă este vitamina D pentru copii?

Pentru a construi oase puternice, copii au nevoie de vitamina D. Aceasta contribuie, de asemenea, la vindecarea oaselor după o leziune sau o intervenție chirurgicală, de pildă, deoarece este cel mai important mineral când vorbim despre o fractură și este nevoie de refacerea integrală a matricei osoase.

Atunci când sunt micii, copii au nevoie să crească în greutate și în înălțime, fapt pentru care necesarul de vitamina D este cu atât mai important. Deficitul de vitamina D poate genera boli grave, precum rahitismul carențial la copii sau osteomalacia la adulți.

Pentru ca vitamina D să prezinte valori normale în organismul unui copil, acesta trebuie să ia, în foarte multe cazuri, multivitamine cu vitamina D sau un supliment de vitamina D. Cei mai mulți copii au nevoie de un supliment de vitamina D pentru a obţine doza necesară zilnică pentru o dezvoltare sănătoasă și armonioasă.

Care este doza zilnică recomandată de vitamina D pentru un copil?

Vitamina D este măsurată în unități internațioanle – UI. Astfel, necesarul zilnic al unui copil mai mic de un an este de minimum 400 UI de vitamina D pe zi. De precizat este, însă, că formulele special concepute pentru bebeluși sunt îmbogățite cu vitamina D. Cu toate acestea, concentrația nu depășește 400 UI pe litru, motiv pentru care vitamina nu este suficientă. Insuficientă este și concentrația pe care o primește un sugar alăptat de mama lui, chiar dacă laptele matern are un raport calciu/fosfor care favorizează absorbţia. Tocmai de aceea, este necesar ca toți bebelușii să primească între 600 şi 1000 UI în fiecare zi de vitamina D.

Prezintă o nevoie mai mare de vitamina D copiii care se vindecă după o intervenţie chirurgicală la nivelul oaselor (cum ar fi după operaţia pentru scolioză), cei care primesc medicamente (cum ar fi medicamentele anti-convulsivante) care blochează modul în care organismul utilizează vitamina D sau au anumite probleme medicale (de exemplu, obezitate, boala celiacă, fibroza chistică, fracturi multiple sau dureri osoase).

Rahitismul poate fi prevenit prin administrarea dozelor menționate în rândurile de mai sus de vitamina D. Pentru a primi dozele preventive, nu este nevoie de dozarea serică prin analize de sânge a concentraţiei de vitamina D. Chiar și așa, este nemaipomenit de bine ca, o dată pe an, să se măsoare cantitatea de vitamina D din organism. În acest fel, se pot face ajustări în ceea ce privește dozajul, în special în cazul copiilor care trec printr-o perioadă de creștere care are o frecvenţă mai mare decât cea normală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`