Prima pagină » Sanatate » Cât de gravă este rana pe col uterin? Află totul despre această afecțiune frecventă

Cât de gravă este rana pe col uterin? Află totul despre această afecțiune frecventă

12 apr. 2022, 09:21,
în Sanatate

În urma unui control ginecologic de rutină sau a testului Babeș-Papanicolau ai primit un diagnostic alarmant: cervicita. Iată cât de gravă este rana pe col uterin și ce variante de tratament există.

Colul uterin sau cervixul reprezintă un mic segment care se găsește în partea posterioară a uterului, fiind o parte componentă a aparatului genital feminin. Colul uterin este de formă cilindrică, de regulă de 2-3 centimetri lungime și cu o grosime de 2 centimetri, care poate suferi modificări în timpul sarcinii. Canalul cervical realizează legătura dintre cavitatea uterină și canalul vaginal.

În timp, celulele care îmbracă suprafața colului uterin pot suferi modificări, uneori fără simptome evidente. Astfel de modificări pot evolua până la cancer, însă nu înseamnă că dacă ai fost diagnosticată cu cervicită, aceasta se va transforma în leziune de tip canceros. Cu toate acestea, ignorarea acestei afecțiuni nu este recomandată, deoarece resprezintă un factor de risc semnificativ pentru boala canceroasă.

reprezentare rana pe col

Colul uterin sau cervixul reprezintă un mic segment care se găsește în partea posterioară a uterului, fiind o parte componentă a aparatului genital feminin.

Cât de gravă este rana pe col uterin?

Rana pe colul uterin sau cervicita constă într-o leziune, care își face apariția în urma unei inflamații netratate sau tratate necorespunzător. Înainte ca leziunea să devină gravă, nu apare niciun simptom îngrijorător. Uneori, secreția vaginală se poate schimba, însă acest lucru nu înseamnă cervicită, ci poate fi semn de vaginită sau dereglare hormonală. De asemenea, pot apărea sângerări ușoare între menstruații, dureri pelvine și/sau lombare, dureri și sângerări în timpul actului sexual, menstruații abundente sau infertilitate. Atunci când infecția avansează, aceasta trece de col și afectează anexele aparatului genital.

Printre cauzele cervicitei se numără: tratamentul cu contraceptive, un contact sexual mai dur, folosirea excesivă a tampoanelor vaginale sau contactarea unei ciuperci. În plus, există și cauze mai grave: contactarea unei boli cu transmitere sexuală ca gonoreea, Chlamydia sau infecţia cu HPV (Human Papillomavirus).

În majoritatea cazurilor, cervicita se tratează ușor, însă dacă este ignorată, poate duce la dureri pelvine, secreţii vaginale abundente (uneori cu sânge), ori dismenoree până la avort spontan, infertilitate sau chiar cancer.

Cancerul de col uterin se instalează treptat, după o perioadă de peste 10-20 de ani, timp în care la nivelul cervixului au existat diverse anomalii celulare, cunoscute și ca displazii. Depistate și tratate la timp, aceste anomalii se pot retrage și nu se transformă niciodată în cancer.

o femeie care ține mâna în zona cervicală

Printre cauzele cervicitei se numără: tratamentul cu contraceptive, un contact sexual mai dur, folosirea excesivă a tampoanelor vaginale sau contactarea unei ciuperci.

Variante de tratament pentru rana pe col uterin

În funcție de cauzele și gravitatea afecțiunilor colului uterin, tratamentul diferă. În timp ce leziunile minore trebuie doar urmărite, un diagnostic mai complicat poate necesita: administrarea de antiinflamatoare, antibiotice și diverse topice, electrorezecţia cu ansa diatermică (metoda ERAD – pentru leziuni superficiale), conizația (rezecţia unei porţiuni în formă de con din colul uterin – pentru leziuni profunde). De asemenea, alte metode de tratament vizează crioterapia, electrocauterizarea sau vaporizarea laser. În cazul în care vorbim despre displazii grave sau cancer se trece la amputația colului, histerectomie, anexectomie bilaterală, anexectomie pelvică, însoţite sau nu de chimioterapie.

Din fericire, cervicita poate fi prevenită prin vaccinare. În prezent, există trei variante de vaccin, și anume: bivalent (împotriva tulpinilor 16 şi 18) – Cervarix, tetravalent (împotriva tulplinilor 6, 11, 16 şi 18) şi nanovalent Gardasil-9 (împotriva tulplinilor 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 şi 58). Gardasil-9 poate preveni 90% dintre tipurile de neoplasm cervical, vulvar, vaginal şi anal.

o femeie la medic

În funcție de cauzele și gravitatea afecțiunilor colului uterin, tratamentul diferă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025