Prima pagină » Sanatate » Cât de grav este să ai E.coli în urină? Iată cauzele și tratamentul
Cât de grav este să ai E.coli în urină? Iată cauzele și tratamentul

Cât de grav este să ai E.coli în urină? Iată cauzele și tratamentul

03 nov. 2023, 13:00,
în Sanatate

E.coli este o bacterie care poate apărea în urină provocând infecții grave. Escherichia coli, cunoscută sub acronimul E. coli, reprezintă o bacterie prezentă în mod obișnuit în tractul intestinal atât al oamenilor, cât și al animalelor.

Ce reprezintă bacteria E.coli

Dacă ai E.coli în urină poți afla doar dacă apelezi la ajutor de specialitate. În acest sens trebuie să punctăm faptul că acest articol este unul general și nu ține loc de părerea specialistului. Așadar, dacă ai vreun simptom, apelează cu încredere la medic. Această bacterie cuprinde o varietate de tulpini, majoritatea fiind inofensive, dar există și anumite tipuri de E. coli care pot declanșa infecții intestinale sau urinare severe. În cadrul acestui articol, vom explora în detaliu Escherichia coli, oferind informații despre natura sa, tipurile de infecții cele mai frecvente, simptomele asociate, metodele de diagnosticare, opțiunile de tratament și strategiile de prevenire.

În starea normală, Escherichia coli (E. coli) îndeplinește un rol esențial în menținerea sănătății noastre, contribuind la producerea vitaminei K2 și la prevenirea colonizării intestinale de către bacterii patogene. Cu toate acestea, atunci când E. coli ajunge în alte zone ale corpului, poate declanșa infecții. Deși majoritatea oamenilor asociază E. coli cu afecțiuni intestinale sau intoxicații alimentare, trebuie să știm că această bacterie poate fi responsabilă și de alte tipuri de infecții, precum infecții ale tractului urinar, meningită sau infecții sanguine.

Dacă această bacterie este detectată în apă, aceasta indică un nivel semnificativ de poluare și sugerează în mod clar că apa respectivă nu este potabilă și nici potrivită pentru utilizarea în procesul de preparare a alimentelor. Anumite tulpini de Escherichia coli (E. coli), cum ar fi cele care produc Shiga toxina E.coli (STEC), eliberează o toxină extrem de puternică,

Ce se întâmplă dacă ai E.coli în urină?

Escherichia coli poate provoca o varietate de infecţii în organismul uman, apărând inclusiv în urină. Majoritatea infecțiilor urinare survin la femei datorită proximității anatomice a uretrei față de anus. Aceste tipuri de infecții pot afecta rinichii, în funcție de gravitatea infecției. Semnele și simptomele includ nevoia frecventă și dureroasă de a urină, urină tulbure sau cu miros neplăcut și disconfort în zona lombară.

Infecțiile urinare cauzate de Escherichia coli (E. coli) se caracterizează prin următoarele simptome:

  • Disconfort
  • Durere în timpul urinării
  • Urinări frecvente (a nu se confunda cu Polakiurie )
  • Urină tulbure
  • Prezența de sânge în urină
  • Febră
  • Frisoane
  • Durere în zona pelvină (la femei) sau în zona rectală (la bărbați)
  • Dureri abdominale

Este important de menționat că infecțiile urinare cauzate de E. coli nu sunt, în general, grave, dar pot să genereze complicații serioase dacă nu sunt tratate la timp și dacă infecția se extinde la nivelul rinichilor. O infecție renală provocată de această bacterie poate avea consecințe grave, inclusiv deces. De asemenea, este esențial să știți că simptomele unei infecții cu E. coli pot apărea la 3-4 zile după expunerea la bacterii. Cu toate acestea, există și cazuri în care simptomele se manifestă în mai puțin de 24 de ore sau chiar după o săptămână de la expunere. Simptomele pot persista timp de aproximativ 5-10 zile. Chiar dacă nu prezintă simptome, persoanele infectate pot transmite infecția altora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *