Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cat de eficienta este, de fapt, vitamina C impotriva COVID-19
Cat de eficienta este, de fapt, vitamina C impotriva COVID-19

Cat de eficienta este, de fapt, vitamina C impotriva COVID-19

21 nov. 2020, 13:16,
în Sanatate

Dozele mari de vitamina C aflate în studiu pentru tratarea COVID-19 pot aduce beneficii unor anumitor persoane, iar cercetatorii care analizează potențialul său spun că factorii-cheie ai eficacității depind de nivelurile de transportor natural, necesare pentru a duce vitamina in interiorul celulelor. Care este de fapt eficienta vitaminei C in Covid-19? Iata care este rezultatul cercetarilor efectuate de specialisti!

Vârsta, rasa, sexul, precum și nivelurile de expresie și variațiile genetice ale transportatorilor de vitamina C care îi fac mai puțin eficienți, toți pot fi factori în eficacitatea terapiei cu vitamina C împotriva COVID-19 și a altor boli, sustin oamenii de stiinta de la Medical College of Georgia, in revista Aging and Disease.

Anchetatorii recomandă ca acești factori să fie luați în considerare în proiectarea și executarea studiilor clinice pentru COVID-19, precum și pentru alte condiții, spune dr. Sadanand Fulzele, potrivit Medical Xpress.

Noutatea acestui nou coronavirus și lipsa imunității împotriva lui au condus la cautari la nivel mondial de tratamente eficiente pentru COVID-19. Aceasta include reutilizarea medicamentelor cu profiluri de siguranță cunoscute, incluzând vitamina C, un amplificator al sistemului imunitar stabilit și antioxidant, ceea ce a făcut din aceasta o variantă de explorat în COVID-19. Ambele strategii sunt necesare ca răspuns la infecția cu noul coronavirus, pentru a asigura un răspuns imun puternic pentru a opri replicarea virusului în organism și pentru a evita răspunsul imun suprasolicitat și distructiv pe care virusul însuși îl poate genera.

Eficienta vitaminei C in Covid-19: cel puțin 30 de studii clinice în curs

Există cel puțin 30 de studii clinice în curs în care vitamina C, singură sau în combinație cu alte tratamente, este evaluată împotriva COVID-19, unele cu doze de până la 10 ori mai mari decât cele recomandate, de 65 până la 90 miligrame pe zi.

Factori precum faptul că vitamina C poate pătrunde sau nu în interiorul celulei, sunt probabil o problemă în eficacitatea pe care o arată terapiile, spune dr. Carlos M. Isales, co-director al Centrului MCG pentru Îmbătrânire Sănătoasă și șef al Diviziei MCG Endocrinologie, diabet și metabolism.

De fapt, fără transportori adecvați pe suprafața celulei pentru a trece vitamina solubilă în apă pe lângă stratul lipidic al membranelor celulare, dozele deosebit de mari pot permite vitaminei să se grupeze în exteriorul celulelor unde începe să producă de fapt oxidanți, ceea ce poate crea alte probleme.

„Credem că este important să ne uităm la expresia transportorului”, spune Fulzele.

Expresia scăzută a transportorului

Oamenii de stiinta suspectează că expresia scăzută a transportorului este un factor în rezultatele mixte ale utilizării vitaminei C într-o varietate de alte condiții. Studiile clinice privind osteoartrita, de exemplu, o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă articulațiile, a obținut rezultate mixte, spune Fulzele. Cu toate acestea, utilizarea sa în alte probleme induse de viruși, cum ar fi sepsisul potențial mortal, a demonstrat beneficii în reducerea insuficienței organelor și îmbunătățirea funcției pulmonare în sindromul de detresă respiratorie acută, care este, de asemenea, o cauză majoră de boală și deces in caz de COVID-19.

Fulzele, care lucrează la rolul vitaminei C în timpul îmbătrânirii, și alții au arătat că unele afecțiuni, cum ar fi osteoartrita și chiar îmbătrânirea normală, sunt asociate cu o reglare descendentă semnificativă a cel puțin unui subtip de transportor de vitamina C.

De fapt, o parte din paradoxul și îngrijorarea cu privire la COVID-19 este că cei mai expuși riscului au atât niveluri mai scăzute de vitamina C înainte de a se îmbolnăvi, cât și mai puțini transportori pentru a permite vitaminei să fie benefice dacă primesc mai multa, spune Fulzele.

Eficienta vitaminei C in Covid-19: cei mai expuși riscului

Mulți dintre cei mai expuși riscului de COVID-19, inclusiv persoanele în vârstă, bărbații și cei cu afecțiuni cronice precum osteoartrita, hipertensiunea și diabetul, tind să aibă niveluri mai scăzute de vitamina C, un alt motiv pentru care terapia cu vitamina C ar fi considerată o tratament rezonabil, spune Isales. Cercetarorii observă, de asemenea, că pacienții pot dezvolta un deficit de vitamina C pe parcursul bolii COVID-19, deoarece, în timpul unei infecții active, vitamina C este consumată într-un ritm mai rapid. Nivelurile insuficiente pot spori daunele provocate de un răspuns imun excesiv.

Deși nu este realizată în mod obișnuit, expresia transportorului poate fi măsurată astăzi folosind tehnologia PCR, o metodă utilizată și pentru coronavirusul nou, precum și pentru testarea gripei. Deși creșterea expresiei transportorului nu este încă realizabilă la om, unul dintre numeroasele obiective de cercetare ale lui Fulzele este de a găsi un medicament sau altă metodă de creștere directă a expresiei, care ar trebui să îmbunătățească sănătatea persoanelor în vârstă, precum și a celor cu alte afecțiuni medicale care compromit aceste niveluri.

El remarcă faptul că nivelurile reduse de transport care apar în mod natural odată cu înaintarea în vârstă sunt un factor al funcției imune reduse care însoțește, de asemenea, în mod obișnuit îmbătrânirea. Asta înseamnă că, chiar și atunci când un batran de 60 de ani și un tanar 20 de ani au o dietă sănătoasă în care consumă cantități similare și suficiente de vitamina C, vitamina nu este la fel de eficientă în stimularea răspunsului imun al individului în vârstă. Se știe că funcția imună redusă la persoanele în vârstă prezintă un risc crescut pentru probleme precum cancerul și COVID-19.

Eficienta vitaminei C in Covid-19: Mortalitate mai mare la persoanele în vârstă

Nivelurile scăzute de vitamina C au fost, de asemenea, corelate cu o mortalitate mai mare la persoanele în vârstă din cauze precum bolile cardiovasculare. Stresul oxidativ ridicat, un factor major în afecțiuni precum bolile cardiovasculare, precum și îmbătrânirea și acum COVID-19, este, de asemenea, asociat cu o expresie semnificativ redusă a transportatorului de vitamina C.

Isales și Fulzele se îndoiesc că administrarea a multă vitamina C este o bună strategie preventivă împotriva COVID-19, cu excepția acelor indivizi cu un deficit cunoscut.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată casa în care locuiește George Simion alături de familia lui. Ar fi mințit că stă într-un apartament mai mic
Playtech.ro
Ultimele cuvinte pe care Prinţul William şi Prinţul Harry şi le-au spus! Durere mare pentru Familia Regală
observatornews.ro
Facturile s-ar putea tripla în mai puţin de 2 luni. Companiile cu cel mai mic preţ de pe piaţă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Prognoza meteo, 14 mai. Un front atmosferic lovește România, sudul încă se răsfață la soare
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Planul lui George Simion a fost devoalat de un pion important din sistem
Playtech.ro
Oraşul din România în care oamenii trăiesc cel mai mult. Cetăţenii de aici depăşesc, în medie, 77,6 ani
Dailybusiness.ro
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`