Vitamina A este benefică atât pentru ten, cât și pentru întregul organism. Aceasta este absorbită la nivelul intestinului subțire, fiind apoi depozitată în ficat, de unde contribuie la buna funcționare a organismului.
Vitamina A este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi), care întărește sistemul imunitar, stimulează formarea de celule albe (care intră în componența sistemului imunitar), îmbunătățește vederea nocturnă, previne cataracta, glaucomul și alte afecțiuni oculare degenerative, previne sau ameliorează apariția sindormului de ochi uscat, are efect regenerator, contribuind la regenerarea cicatricilor, rănilor, arsurilor și ajută la asimilarea calciului. Mai mult, vitamina A intră în componența substanței din care sunt făcuți dinții (dentina), susține sănătatea unghiilor, ajută la distingerea corectă a culorilor și ameliorează simptomele generate de zona zoster.
Beneficiile vitaminei A pentru ten
Vitamina A este extrem de benefică pentru ten și pentru piele, în general. Este folosită, adesea, ca adjuvant în acnee, deoarece echilibrează supraproducția de keratină din foliculi (aceștia determină apariția unor blocaje la nivelul pielii și creează condițiile formării acneei). Bogate în vitamina A sunt morcovii, caisele și roșiile, alimente utile în caz de semne post-acneice.
De asemenea, vitamina A are efect antirid, fapt pentru care este supranumită vitamina care șterge ridurile. Aceasta conține cantități uriașe de beta-caroten și retinol, elemente care reduc ridurile de expresie, stimulează formarea de colagen și previn îmbătrânirea prematură.
Nu în ultimul rând, vitamina A înlătură petele pigmentare și reduce aspectul vergeturilor. Aceasta contribuie la regenerarea celulară și redă pielii strălucirea și aspectul sănătos.
Vitamina A și derivații săi, aliați de nădejde pentru un chip fără cusur
Derivații de vitamina A sunt acidul retinoic, retinaldehida și retinolul. Aceștia nu sunt absorbiți în mod egal de piele.
Acidul retinoic
Acidul retinoic este un element esențial pentru unele produse farmaceutice, care se eliberează doar cu prescripție medicală. Acestea sunt utile în caz de acnee severă, pete pigmentare sau riduri profunde.
Produsele care au în componență acid retinoic trebuie folosite doar sub supravegherea medicului dermatolog, deoarece pot fi iritante.
Retinaldehida
Retinaldehida este o substanță care se găsește și în produsele care nu necesită prescripție medicală. Aceasta este la fel de eficientă ca acidul retinoic.
Retinolul
Retinolul nu este la fel de eficient precum acidul retinoic și retinaldehida, însă este extraordinar pentru pielea uscată sau sensibilă. Acesta deblochează porii și, în același timp, stimulează producția de celule noi ale pielii, estompează cicatricile lăsate de acnee, ameliorează ridurile fine, reduce petele pigmentare, opreşte procesul de multiplicare celulară care a determinat apariţia negilor și este folosit în tratarea psoriazisului. În cazul în care este folosit cel puțin 3-6 luni, retinolul poate duce la întinerirea pielii.
Pe perioada tratamentului cu retinoizi, expunerea la soare este interzisă!