Dat fiind faptul că e preferat de mulți români pentru că are un conținut redus de colesterol, aceștia se întreabă cât costă un ou de struț. Costul acestuia a înregistrat o creștere semnificativă de-a lungul anilor. Iar oul, la fel ca și carnea de struț sunt preferate de cei care doresc să consume alimente cu mai puțin colesterol.
În cultura populară, oul de struț are o semnificație străveche asociată cu trezvia minții. Acesta este asociat cu starea sufletească comparată cu starea pe care o are omul când nu doarme, starea de veghe și de grijă cu care creștinii trebuie să se îndrepte către Dumnezeu când se roagă în Biserică.
Cât costă un ou de struț
Perioada ouatului pentru struți începe în luna aprilie și durează până în septembrie, după care urmează un repaus. O femelă face în jur de 50 de ouă pe an, poate chiar și mai mult, iar un ou are o greutate de circa 2 kilograme.
Oul de struț este foarte căutat la încondeiere și are un preț ridicat, în jurul valorii de 100 de lei pe bucată dacă este plin și 50 de lei dacă este golit. Coaja sa este foare groasă și este necesară utilizarea unei bormașine pentru a fi spartă, iar aceasta poate fi folosită și independent de ou.
De cele mai multe ori, ouăle de struț sunt cumpărate pentru a fi încondeiate. Acestea pot fi folosite, însă, și în alimentație, întrucât au mai multe beneficii decât ouăle de găină. Oul de struț este de câteva ori mai mare decât un ou de găină, iar dacă este fiert poate fi mâncat de 10 persoane.
Un ou de struț are 14-18 cm lungime, 12-15 cm diametru și în medie 1.1-1.6 kg, aceste trebuie fiert timp de 90 de minute pentru a fi consumat. Oul este sărac în colesterol și grăsimi saturate, dar bogat în mangan, calciu, fosfor, fier, magneziu, seleniu, vitamina A, vitamina E și tiamină.
Superstiții legate de acest produs
Simbolismul oului de struț provine din comportamentul neobișnuit al acestei păsări în colonia pe care o creează și din modul în care își asigură perpetuarea speciei. Vigilența păsării încurajează concentrarea asupra rugăciunii și acest lucru este admirabil observat de către Virgil Cândea într-o notă din 1993.
Plecând de la o sursă arabă creștină, el spune că lipsa de atenție a struțului față de cuib duce la stricarea ouălor, care devin neviabile. Aceste ouă pierdute sunt atârnate în biserică pentru a aminti credincioșilor să fie neadormiți în ruga lor.
Când gătiți, este recomandabil să folosiți oul întreg deodată. Deși dacă a mai rămas ceva, atunci aceasta nu este o problemă. Are o proprietate excelentă de a fi păstrat la frigider timp de 3-4 zile.
Și un ou întreg, datorită cochiliei sale foarte puternice, poate fi depozitat tot timpul sezonului și nu se va strica. Gustul oului de struț este persistent și foarte specific, se recomandă utilizarea acestuia și la coacere, există deja multe rețete diferite.
Metodele de gătit a ouălor de struț nu diferă de celelalte – conținutul lor este turnat în tigaie în același mod și folosit pentru a pregăti porții mari din vas. Omleta de ou de struț fină poate fi păstrată la frigider timp de 2-3 zile. Astfel că, pentru persoanele care vor să consume ouă cu mai puțin colesterol este important să știe cât costă un ou de struț.