Prima pagină » Informații utile » Cât costă un metru cub de gaz? Va crește prețul sau va fi plafonat și în 2025?

Cât costă un metru cub de gaz? Va crește prețul sau va fi plafonat și în 2025?

07 oct. 2024, 11:16,
Redacția BZI în Informații utile

Prețul gazului este un subiect de interes major, mai ales cu apropierea sezonului rece. Cât costă un metru cub de gaz și se va plafona acesta în continuare?

Cât costă un metru cub de gaz? În prezent, românii plătesc unul dintre cele mai mici prețuri la gaze, mai exact 0,31 lei/kWh, până în 2025. Astfel, dacă facem conversia de la 1 metru cub la 10,55 kWh, rezultă că un metru cub de gaz costă aproximativ 3,3 lei.

Cât costă un metru cub de gaz

Românii beneficiază de cel mai scăzut preț la gazele naturale din Uniunea Europeană datorită plafonării prețului la 0,31 lei/kWh, o măsură valabilă până în 2025, impusă printr-o ordonanță de urgență care protejează consumatorii de fluctuațiile pieței. Un metru cub de gaz, care echivalează cu 10,55 kWh, costă aproximativ 3,3 lei.

România are rezerve dovedite de gaze naturale de aproximativ 726 miliarde de metri cubi, concentrate în principal în Transilvania, Moldova, Muntenia și în Marea Neagră. Aproximativ 75% din aceste resurse se află în Transilvania, în județele Mureș și Sibiu.

Cel mai mare zăcământ de gaze naturale din România este cel de la Deleni, județul Mureș, descoperit în 1912, cu rezerve estimate la 85 miliarde metri cubi. Alte zăcăminte semnificative includ Filitelnic (40 miliarde metri cubi), Roman-Secuieni (24 miliarde metri cubi), Voitinel (11,8 miliarde metri cubi), Ghercești (11 miliarde metri cubi) și Sărmășel (10 miliarde metri cubi). România deține a doua cea mai mare rezervă de gaze naturale din Uniunea Europeană, după Olanda.

Gazele naturale în România

În 2006, consumul total de gaze naturale al României a fost de 17 miliarde de metri cubi, dintre care 70% proveneau din producția internă, iar 30% (5,1 miliarde metri cubi) erau importate. Cele mai mari surse interne de gaze naturale erau Romgaz, cu 35,89% (6,1 miliarde metri cubi), și Petrom, cu 34,11% (5,8 miliarde metri cubi). În 2014, importurile au scăzut la doar 1 miliard de metri cubi, reprezentând 7,5% din consumul total, care, la rândul său, a scăzut la 12 miliarde de metri cubi. Scăderea a fost cauzată în special de ajustările din sectorul industrial, în mod deosebit în industria chimică și petrochimică.

Gazul natural se formează prin procese similare cu cele ale petrolului, fiind asociat frecvent cu zăcămintele acestuia. Se formează din organisme microscopice precum algele și planctonul, izolate de aerul atmosferic și supuse unor temperaturi și presiuni ridicate, generate de sedimentarea pe fundul mărilor și acoperirea cu straturi impermeabile de pământ. Majoritatea gazelor naturale s-au format în urmă cu 15 până la 600 milioane de ani, fiind adesea asociate cu zăcămintele de petrol. Zăcămintele de gaz pur sunt mai rare.

Gazul natural a fost descoperit pentru prima dată în Europa în 1844, în zona gării de est din Viena. Alte descoperiri majore au avut loc în 1892, prin forajele din regiunea Wels, Austria. În prezent, mari zăcăminte de gaz se găsesc în North Field, Qatar, și Urengoi, Siberia, Rusia. Se presupune că Iranul ar putea deține zăcăminte și mai mari.

Cât costă un metru cub de gaz? Astfel, dacă facem conversia de la 1 metru cub la 10,55 kWh, obținem că un metru cub de gaz costă aproximativ 3,3 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`