Dat fiind că aroma acestora a devenit o modă în restaurante, multe persoane se pot întreba cât costă un kg de trufe negre. Deși apare menționată ca delicatesă încă din antichitate, trufa s-a impus ca vedetă în spațiul gurmand abia în timpul Renașterii, când era denumită „usturoiul bogaților”.
Trufele sunt produse gourmet exclusiviste și foarte căutate în întreaga lume. Ele sunt cunoscute pentru aroma lor unică și prețul lor ridicat. Aceste delicatese sunt ciuperci rare, care cresc în simbioză cu rădăcinile anumitor arbori, precum stejarii și castanii. Există două varietăți principale de trufe: negreu și albe, fiecare având caracteristici distincte și valori de piață diferite.
Cât costă un kg de trufe negre
Trufele nu au fost niciodată o modă trecătoare prin bucătăriile lumii, iar astăzi este considerată unul dintre cele mai scumpe alimente. Deși catalogată drept ciupercă, trufa nu este un tip obișnuit de ciupercă. Aceasta crește doar sub anumiți arbori, precum stejarii, alunii sau fagii, se formează în timp și doar în anumite condiții, iar valabilitatea aromei, după ce este dezgropată, durează extrem de puțin, patru-cinci zile.
Trufa în sine nu are, de fapt, niciun gust, particularitatea ei stând în aroma puternică, o simbioză între gazele naturale, sol și substanțele luate din copaci. Copacii-gazdă obțin fosfor din trufe, iar trufele glucoză din copaci.
Aroma trufelor a devenit o modă în restaurante, astfel că prețul trufelor poate ajunge și la 1.000 de lei kilogramul. Căutătorii de trufe umblă zile întregi în această perioadă în căutarea diamentelor negre, cum mai sunt numite. O trufă nobilă, proaspătă, de doar 20 de grame, costă 142, conform unui site de specialitate. Restaurantele plătesc, însă, și sute de euro pentru ciupercile de calitate premium.
Diferența dintre cele sălbatice și cele cultivate
În mod tradițional, trufele sunt recoltate manual și cu folosirea animalelor de vânătoare în timpul sezonului favorabil. Perioada de recoltare, în principal toamna-iarna, se modifică în funcție de soi și regiune și este strict reglementată de legi.
Trebuie să știi că pe vremuri, porcii obișnuiau să găsească trufe, dar principala problemă este că, deși se pricep foarte bine să le găsească sub straturi groase de pământ, aceștia sunt la fel de buni să le mănânce. De aceea s-a decis trecerea la folosirea câinilor căutători de trufe ușor de antrenat și mult mai ușor de gestionat decât porcii.
Din păcate, însă, între pierderea vegetației și schimbările climatice, numărul trufelor sălbatice s-a contractat semnificativ, precum și dimensiunea medie a acestora. Iată de ce de câteva decenii există și cei care încearcă să cultrive trufe, și în unele cazuri reușesc, garantând în fiecare an o anumită aprovizionare cu materie primă.
Unele soiuri de trufe, cum ar fi cele albe, pot fi cultivate și în interior, dar cu siguranță nu este un lucru ușor. Plantele trebuie plantate în soiuri menținute în condiții specifice, inoculate cu ciuperca și menținute constant la nivelul potrivit de hidratare.
Astăzi, majoritatea trufelor comercializate sunt cultivate. Dat fiind faptul că sunt considerate un adevărat deliciu pentru papilele gustative, multe persoane se întreabă cât costă un kg de trufe negre și de ce sunt atât de scumpe.