Mulți vor să afle cât costă să îți construiești singur o casă în 2024. Prețurile pot varia în funcție de mărimea și tipul de imobil. În ultimii ani, românii au decis să se mute de la bloc la casă. Unii preferă să cumpere case gata construite, însă costurile sunt uriașe. Alții vor să își construiască singuri casa, după proiectul propriu, însă prețurile materialelor de construcție sunt exorbitante.
Cât costă să îți construiești singur o casă în 2024
Prețul materialelor de construcție a crescut considerabil. În ciuda acestui aspect, românii nu au renunțat în a-și ridica propria casă, fie ea și de numai 50 mp. Pentru 2024, mulți se întreabă dacă suma de 50.000 de euro este una suficientă pentru o casă mică, de circa 50 mp.
Costul cu materialele de construcție depinde de amploarea lucrării. Pentru stadiul de finisată la cheie, costul pornește de la 45 mii de euro. Pe lângă costurile materialelor de construcție, o sumă importantă este alocată manoperei. Costul pentru a construi o casă de până la 80 mp este de 250 euro/mp la roșu și ajunge până la 450 euro/mp la cheie.
Deși prețurile materialelor de construcție sunt exorbitante, specialiștii în construcții au observat în primele luni ale acestui an o ușoară scădere a prețurilor. Astfel, un metru cub de cărămidă costă 440 de lei în ianuarie 2024, cu 6% mai puţin faţă de ianuarie 2023. Apoi, un bax de polistiren era, în debut de 2024, 55 de lei. O scădere cu 21% comparativ cu începutul anului trecut.
Au mai scăzut prețurile la fier: 4,3 lei/kg în ianuarie 2024, faţă de 5 lei/kg în ianuarie 2023. Mai ieftin este și lemnul: 1.100 lei/mc, faţă de 1.200 lei/mc.
Deși deocamdată prețurile sunt mai mici față de anul trecut, se așteaptă din luna martie 2024 un val de scumpiri la toate materialele de construcție.
Ce soluții aleg românii pentru a avea propria locuință
Multe persoane oscilează între programul Noua Casă 2024 sau creditul ipotecar atunci când vor să își achiziționeze o locuință. Creditul ipotecar și programul Noua Casă sunt două metode de finanțare diferite pentru achiziția unui imobil, având ca principală diferență tipul de garanție folosit.
Persoanele care doresc să acceseze un credit prin programul Noua Casă trebuie să aibă un avans minim obligatoriu pentru locuința dorită. Trebuie cunoscute și dezavantajele programului Noua Casă 2024. Nu se poate vinde locuința timp de cinci ani de la achiziționare. Românii care vor să obțină în acest an un credit pentru Noua Casă trebuie să îndeplinească anumite condiții. Aceștia nu trebuie să dețină o locuință sau un alt tip de proprietate. În acest sens, persoana trebuie să dea o declarație pe propria răspundere pentru a obține calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul și se va discuta avansul minim obligatoriu pentru locuința dorită.
Unii preferă și creditul ipotecar pentru a achiziționa o locuință. Creditul ipotecar este o formă de împrumut acordată de o instituție bancară, care solicită în schimb o garanție imobiliară și anume locuința pe care dorim să o cumpărăm. Valoarea efectivă a creditului este stabilită în conformitate cu posibilitățile financiare ale clientului.
Românii care vor să își construiască singuri o casă în anul 2024 trebuie să scoată bani mulți din buzunare, având în vedere prețurile materialelor de construcție.
Și eu mă chinui să vând cotețele mele de prin Tomesti și nu mai vra lumea mizerii pe dealuri.