Dacă te întrebi cât costă să crești un copil în România, trebuie să știi că de la naștere până la terminarea liceului, creșterea acestuia implică costuri considerabile, reflectând realitățile economice și sociale ale societății contemporane. Motiv pentru care țara noastră se confruntă cu o natalitate în scădere.
Inflația ridicată și costul tot mai mare al vieții afectează direct părinții, care trebuie să facă față unor cheltuieli semnificative încă din primele zile de viață ale copilului. România a înregistrat în ultimii ani cea mai mare rată a inflației din Europa Centrală și de Est, ceea ce explică prețurile în creștere pentru bunurile și serviciile esențiale.
Cât costă să crești un copil în România
Scăderea natalității în România și în Europa este o problemă semnificativă care reflectă tendințe sociale și economice complexe. În primul semestru din anul 2023, România a înregistrat un număr record de puțin peste 73.000 de nașteri, cel mai scăzut din ultimii 145 de ani. Acest fenomen nu este izolat, ci parte a unei tendințe generale de declin demografic în Europa.
Un studiu realizat de Fundația Friedrich Ebert România arată că, până la vârsta de 19 ani, costurile pentru creșterea unui copil în România ajung la aproximativ 594.000 de lei. În anul 2018, suma era de doar 384.000 de lei.
Pentru cel de-al doilea copil suma va fi de 417.989 de lei, cheltuielile sunt semnificativ reduse, acesta beneficiind de resurse deja existente din primul an de viață al primului copil. Astfel, părinții care își doresc doi copii vor avea un cost de cel puțin 1 milion de lei pentru creșterea acestora până la terminarea liceului. Iată care sunt cele mai întâlnite boli la bebeluși.
Cele mai mari cheltuieli includ alimentația care este de 100.000 de lei de la naștere până la 19 ani; îmbrăcămintea și încălțămintea 55.000 de lei; educația 33.000 de lei, cu cele mai mari costuri între 6 și 11 ani; locuința, peste 131.600 de lei, incluzând dotarea camerei și facturile; activități culturale și sportive peste 34.000 de lei; transportul 6.590 de lei. Pentru al doilea copil, costurile pot fi cu aproximativ 50% mai mici.
Sprijinul oferit de stat în 2025
Guvernul României oferă unele ajutoare pentru părinți, inclusiv voucherul Materna în valoare de 2.000 de lei pentru femeile însărcinate din București; stimulente financiare pentru nou-născuți de 2.500 de lei pentru părinți.
Alocația pentru copii de 719 de lei/lună pentru copiii sub 2 ani sau cei cu dizabilități și 292 de lei/lună pentru copiii între 2 și 18 ani. Mai mult de atât, alocațiile au fost înghețate în 2025 din cauza dificultăților economice.
Conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), costurile pentru creșterea unui copil prezintă în medie 10.8% din veniturile unei familii în România. Spre comparație, în Franța, Danemarca sau Olanda, procentul este mai mic, ceea ce face ca povara financiară să fie mai ușor de suportat.
În timp ce unii părinți consideră costurile exagerat de mari, alții spun că gestionarea inteligentă a bugetului poate face diferența. Unii părinți sunt de părere că dacă îți limitezi pretențiile, nu este chiar atât de scump de crescut un copil. În București multe analize sunt acoperite de voucherele Materna. Ca viitor părinte e important să știi cât costă să crești un copil în România.