Prima pagină » Economic Local » Cât costă nunta în Iași, în 2023. Viitorii miri se pregătesc pentru cel mai mare eveniment din viața lor. „Pretențiile au crescut, dar și prețurile”

Cât costă nunta în Iași, în 2023. Viitorii miri se pregătesc pentru cel mai mare eveniment din viața lor. „Pretențiile au crescut, dar și prețurile”

31 mart. 2023, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Nunta în Iași, în 2023, costă mai mult față de cea organizată în anul precedent. Costurile pentru cel mai important eveniment din viața mirilor sunt, în medie, între 15.000 și 20.000 de euro. Însă costul nunții poate fi mai mic sau mai mare, potrivit specialiștilor. Prețurile meniurilor variază între 300 și 500 de lei, iar anul acesta se anunță a fi unul aglomerat pentru cei care lucrează în domeniu

Mirii plătesc mai mult pentru nuntă în anul 2023, iar specialiștii care lucrează în domeniu se pregătesc deja pentru perioada aglomerată. „Școala de Mirese” este unul dintre evenimentele organizate la Iași de Ikim Arts Academy, unde viitorii miri pot afla detalii despre tot ce presupune acest eveniment. Ana Ichim, profesoară de dans, spune că cererea din partea cursanților este mare și a devenit o normalitate ca la nuntă să fie dansul mirilor.

„Noi avem acum mai mulți instructori de dans pentru a putea face față solicitărilor din partea cursanților. Sunt persoane care au făcut programările din timp pentru cele 5 ședințe în care învață dansul mirilor, dar și cei care cu două săptămâni înainte de eveniment, cum se întâmplă cu mirii care sunt în străinătate, se programează la noi. Îi putem ajuta și pe aceștia, dar nu vrem să fie o regulă. Sfatul nostru este ca aceste programări să se facă cu minim două luni înainte de eveniment. Vom fi aglomerați și anul acesta pentru că am observat că și la târgurile de profil am fost solicitați de viitorii miri”, susține Ana Ichim, profesoară de dans la Ikim Arts Academy.

Nunta în Iași, în 2023, costă mai mult față de cea organizată în anul precedent

Ana Ichim spune că a făcut un sondaj și a observat că la Iași se dau cei mai mulți bani la nunți.

„Pretențiile au crescut, dar și prețurile. Am făcut un mic sondaj despre cât se dă pe masă și cât costă meniul în fiecare zonă a țării. Am aflat că la noi, în Moldova, meniurile sunt destul de scumpe față de restul țării, iar pe masă se dă destul de mult față de alte zone ale țării. În județe nu foarte îndepărtate de Iași se dau 800-1.000 de lei și este foarte ok, iar la noi deja a crescut prețul la 1.200 până la 1.500 de lei.

Oamenii s-au obișnuit cu ideea că se investește în nuntă, se gândește de 1.000 de ori, poate vreau să vină la nuntă, să-mi pună pe masă. Eu mereu am recomandat ca invitații să întrebe în stânga și în dreapta cât se pune pe masă și este un obicei la noi, în Moldova. La noi nu se mai pune problema să se iasă pe minus. Poate fi așa, dacă ies de la premisa că îmi fac nunta cum îmi place și cheltui mai mult. Este foarte bine și așa! Problema e când nu pleci de la această premisă.

Există o medie privind costurile cu nunta, doar dau exemplu, nu e o regulă. Undeva între 15.000-20.000 de euro, cu tot cu formație, rochie de mireasă, costum de mire, machiaj, păr, fotografi, meniu, absolut totul. Rochia este pentru ziua nunții tale, nu ca să ieși la cafea cu fetele, machiajul și părul necesită mai mult timp, deci altele sunt costurile. De preferat este să ieși pe zero cu cheltuielile. Dacă vrei ceva cum ai visat, fără să faci rabat, poate ieși pe minus, dar nici asta nu este o problemă. Vii cu bani de acasă”, susține Ana Ichim.

Profesorii de dans Ana și Andrei Ichim au devenit virali pe TikTok, unde oferă sfaturi și pentru dansatorii mai puțin pricepuți. Anul trecut s-au căsătorit.

Ieșenii se pot înscrie la „Școala de Mirese”

Sute de persoane s-au înscris deja la evenimentul derulat la Iași, „Școala de Mirese”, pentru a afla informații despre cel mai important eveniment din viața lor.

„Cu siguranță e de luat în calcul și faptul că nu pot veni toți invitații și să faci o medie, ca să nu ai surprize. Poate te aștepți să primești 1.500 de lei pe masă, dar să nu fie așa. Depinde cât de mult vrei să cheltui cu nunta, să te întinzi cu decorațiuni nu știu de care.

Noi am fost la târguri și am discutat cu viitorii miri care vor să facă nunțile anul acesta sau în 2024, iar la eveniment s-au înscris foarte mulți și mai avem puține locuri disponibile. Participarea este gratuită și practic nu este un târg, ci o invitație din partea colaboratorilor noștri, fotografi, profesori de dans de la Ikim Arts Academy. Pot degusta prăjituri, discuta despre meniu, invitații, muzică, decorațiuni, tot ce ține de o nuntă.

Pe 9 aprilie, la Hotel Unirea, începând cu ora 10:00, se va desfășura evenimentul. Detalii pot obține de pe «Școala de Mirese», pe pagina de Facebook a evenimentului”, susține Ana Ichim.

Nunta în Iași, în 2023, este mai scumpă pentru că au crescut prețurile la toate serviciile.

Comentarii
  • Cei mai caraghiosi sunt miriri care danseaza automat, cu capul in jos, atenti la picioare, numarand pasii, ca niste marionete. Nu ar fi mai natural sa dansezi normal, cum simti melodia? Daca nu au simtul muzicii si a dansului in sange, degeaba…..sunt de rasul curcilor, se observa pe filmuletele de la nuntile lor. Da nah, hai sa cheltuim bani, ca e la moda ca sa ne facem de ras!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *