Prima pagină » Local » Cât costă locuințele ANL în comparație cu apartamentele promise de George Simion?
Cât costă locuințele ANL în comparație cu apartamentele promise de George Simion?

Cât costă locuințele ANL în comparație cu apartamentele promise de George Simion?

13 aug. 2024, 16:00, 1 ,
în Local

După ce George Simion a prezentat planul cu locuințele de la 35.000 de euro au apărut și criticii care au spus că așa ceva nu există în România. Doar că, dacă facem o analiză mai aprofundată și nu mergem direct pe critică și a spune că „nu se poate”, vom vedea că Planul Simion poate fi implementat – dacă se dorește – și românii pot achiziționa apartamente noi de la 35.000 de euro.

Avem exemple clare, prezentate chiar anul trecut. Vorbim de apartamente în blocuri, construite ce e drept înainte de anii 2010 – blocurile ANL, care sunt chiar mai ieftine decât cele propuse în Planul Simion.

De exemplu, chiriașii ANL din Bacău, își puteau cumpără, conform presei locale, locuințele de la Primărie, anul trecut, cu aproximativ 25.000 de euro pentru o locuință care are 51 mp.

Într-un alt caz, un apartament de o cameră, o garsonieră, practic, cu o suprafață utilă de 40,5 mp, s-a vândut cu 20.000 de euro.

Mai mult, un apartament de 3 camere, cu o suprafață de 73 mp utili s-a dat cu 33.000 de euro.

Chiar o analiză profit.ro arată că după timp de ani mulți prețul de vânzare al locuințelor ANL a fost stabilit de Ministerul Dezvoltării prin comunicarea unei valori de înlocuire. Din 2021, prețul de vânzare reprezintă valoarea de investiție a construcției, diminuată cu contravaloarea chiriilor plătite, care reprezintă recuperarea investiției și care se calculează în funcție de durata de funcționare a clădirii și actualizată cu rata inflației. Și, astfel, un apartament cu o suprafață construită desfășurată de circa 84 de metri pătrați recepționat în 2005, pentru care s-a plătit lunar o chirie de circa 100 de lei, este pus la vânzare de primării cu un preț de circa 184.000 de lei, echivalentul a circa 37.000 de euro.

Așadar, un apartament ANL e posibil să coste 28.000 de euro, doar că la aceste locuințe ajung doar anumiți privilegiați, pe bază de pile, de relații.

Fiecare român ar trebui să beneficieze de un program de locuințe accesibile.

Când vine vorba de ANL cei de la PSD și PNL nu mai spun că nu este posibil să construiești locuințe și să le dai cu un preț de 35.000 de euro.

Având în vedere datele de mai sus, dar și informațiile luate din Componenta C10 -Fondul Local Investiția I.2 – Construirea de locuințe NZEB PLUS prin PNRR pentru tineri/locuințe de serviciu pentru specialiști din sănătate și învățământ, care arată că se construiește cu 794 Euro/mp din care se scad costurile aferente asigurării eficienței energetice foarte ridicate se poate observa ușor că prețul pe metru pătrat din Planul Simion este sustenabil și chiar realist.

Mai mult, la fel ca la Planul Simion, primăriile pun la dispoziție terenurile pe care se construiesc aceste locuințe! Încă o dovadă că se poate implementa Planul Simion!

Astfel, se confirmă că un apartament din Planul Simion se poate vinde cu 35.000 de euro, dacă statul pune la dispoziția dezvoltatorilor și constructorilor interesați să se implice în acest program terenul gratis și asigură utilitățile și autorizațiile necesare.

De ce, date fiind cele de mai sus, Planul Simion nu este fezabil, iar locuințele ANL se pot vinde la prețuri chiar mai mici? Cine are interese ca, de fapt, Planul Simion să nu funcționeze în ajutorul românilor? Ar putea să ne răspundă reprezentanții partidelor aflate la guvernare?

Comentarii
  • Ininte de europarlamentare , ziarul asta publica de la 1 la 3 articole zilnic despe Soso.Intreb , unde e sosoaca impreuna cu homalaul lazarus acum? Stim noi. Unde sunt sosocarii? Au ramas cu limba in curu’ la cei doi.Ce face ziarul acum? Haur!! Unde va ramane limba blocata a hauristilir?Nu spun , ramane de vazut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 august 2024
13 august 2024