Prima pagină » National » Cât costă kilogramul de carne de porc, în iarna anului 2021. Sătenii au fost luați cu asalt pentru preparate
Cât costă kilogramul de carne de porc, în iarna anului 2021. Sătenii au fost luați cu asalt pentru preparate

Cât costă kilogramul de carne de porc, în iarna anului 2021. Sătenii au fost luați cu asalt pentru preparate

17 nov. 2021, 16:27,
în National

Deși mai sunt șase săptămâni până la Crăciun, românii au început deja să caute animalele care au fost crescute ecologic, direct de la săteni, pentru a se asigura că pun pe masa de sărbători ce-i mai bun.

În privința porcilor, clienții pot da pe kilogramul de carne între 10 și 12 lei. Vânzătorii spun că deși prețul la cereale a crescu simțitor de anul trecut, totuși prețul la carne rămâne neschimbat.

Cât vor da românii pe kilogramul de carne în 2021, pentru masa de sărbători

Pregătirile în privința meniului pentru masa de Crăciun au început deja, oamenii căutând să cumpere carne de porc de la săteni din dorința de a fi mai sănătoasă și ecologică, față de cea achiziționată din magazine. Pentru aceasta, aceștia merg până la curțile oamenilor care au porci la vânzare și își aleg de acolo pe cel pe care și-l doresc, fie că vor Mangalița, Marele alb sau Bazna.

Chiar dacă prețul cerealelor a crescut în anul 2021, crescătorii de animale au decis să nu modifice și prețul la kilogramul de carne, din teama ca animalele să nu se vândă. Mai mult decât atât, aceștia sunt dispuși chiar și la negocieri chiar dacă ar putea obține 12 lei pe kilogram pentru rasa Mangalița.

Animalul ales, rămâne la vânzător până în ziua în care acesta se taie, multe persoane de la oraș alegând ca porcul să fie tranșat în curtea de unde l-a cumpărat. Mai mult de atât, un alt localnic se poate ocupa de preparatul cărnii, oamenii cumpărând de la el produsul final precum caltaboș, slănină, tobe și altele. Prețul acestora fiind diferit în funcție de zonă.

Pesta porcină africană a făcut ravagii în curțile fermierilor

La sfârșitul anului 2020, în peste 40 de județe au fost raportate 541 de focare de pestă porcină africană. Dintre acestea, zece sunt în exploatații comerciale iar alte 5 focare au fost identificate în exploatații comerciale de tip A. Acest virsu a afectat atât porcii domestici cât și pe cei mistreți.

Din data de 31 iulie 2017 şi până în decembrie 2020, au fost diagnosticate 3.925 cazuri la mistreţi în 38 de judeţe, în schimb în privința cazurilor la mistreți, aceștia se sting după cel puțin doi ani de când apar.

În ceea ce privește de cât este de contagioasă boala, autoritățile au avertizat faptul că virsului are un grad extrem de ridicat de transmitere. Acesta poate fi ușor răspândit după ce s-a intrat în contact direct cu un porc infectat sau prin fluide biologice ce sunt de la porcii contaminați.   De asemenea, virusul se poate transmite și prin contactul indirect, ce a fost realizat prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au intrat la rândul loc în contact direct cu animalele bolnave.

Porci hrăniți cu cola de un fermier elvețian

Un fermier elvețian, pe nume Ruedi Bigler, în vârstă de 61 de ani, a declarat faptul că folosește o metodă mai neconvențională în felul în care are grijă de porcii săi.  Fermierul le dă Cola porcilor săi, motivând că băutură are rolul de a protejeaza stomacul animalelor de agenți patogeni.

„Ne hrănim purceii zilnic cu cola. Oamenii cred că glumesc când spun că scroafele mele consumă Coca-Cola”, a declarat fermierul.

Mai mult decât de atât, acesta este extremd e serios în această metodă, având depozitat în fermă un palet întreg de Coca-Cola.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`