Prima pagină » Economic Local » Cât costă cozonacul de Crăciun în 2023? Clienții vor desertul cu multă nucă și rahat. „A crescut cererea cu 50 la sută”

Cât costă cozonacul de Crăciun în 2023? Clienții vor desertul cu multă nucă și rahat. „A crescut cererea cu 50 la sută”

16 dec. 2023, 02:00, 10 ,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Prețurile pentru cozonacul de Crăciun, în 2023, sunt aceleași ca cele practicate de producători și cofetari în 2022. Producătorii susțin că cererea pentru produsul vedetă de Crăciun a crescut anul acesta. Clienții vor și platouri cu prăjituri, mai ales sortimente tradiționale. Coșul de cumpărături pentru deserturi este cuprins între 200 și 600 de lei

Ieșenii au făcut mai multe comenzi în patiserii și cofetării anul acesta. Pentru sărbătorile de Crăciun au comandat cozonac cu nucă și rahat, dar și platouri cu prăjituri tradiționale. Prețul pentru un kilogram de cozonac este cuprins între 100 și 150 de lei, iar pentru prăjituri, între 90 și 150 de lei, la fel ca cele practicate în anul precedent.

„Noi nu am mărit prețurile. Anul acesta este tot 100 de lei kilogramul de cozonac. Nu putem face cozonac de un kilogram care să arate ca cel al bunicii, de aceea un cozonac are măcar 1,2 sau 1,5 kilograme, bineînțeles, cu multă umplutură. Cel mai mare, ca al bunicii, ajunge la 2 kilograme. Mai primim comenzi până joi, pe 21 decembrie 2023. Multe persoane vin și comandă pe ultima sută de metri pentru că spun că vor să fie proaspăt cozonacul.

Chiar dacă se dă comandă cu o săptămână înainte sau mai devreme, pentru că avem comenzi și din noiembrie, cozonacii îi facem tot înainte de Crăciun, să fie proaspeți, deci nu îi facem cu o săptămână înainte. Comenzile sunt cam la fel cu cele de anul trecut, la fel și la prăjituri. Clienții vor să aibă pe masă, de sărbători, câteva bunătăți. Noi folosim ingrediente cât mai naturale, nu punem premixuri și alte prostii”, susține Gabriela Ilie, fondator cofetăria „Bucate Alintate”.

Prețurile pentru cozonacul de Crăciun, în 2023, sunt la fel ca anul trecut

Clienții cumpără și platouri cu prăjituri, mai ales sortimente tradiționale. Coșul de cumpărături pentru deserturi este cuprins între 200 și 600 de lei.

„Anul acesta este 150 de lei kilogramul de cozonac. Comenzi mai primim până luni, pe 18 decembrie 2023. Am observat că a crescut cu 50 la sută cererea din partea clienților anul acesta, față de anul precedent. La prăjituri e la fel, avem cerere mai mare. Tot 150 de lei este kilogramul de prăjituri”, susține Paula Popa, cofetar din Iași.

Cei mai mulți clienți vor cozonacul cu multă nucă și rahat sau cacao, însă sunt și clienți care comandă cozonac cu vinars sau cu fructe confiate.

„Avem și clienți mai puțin tradiționali, care vor cozonac cu vinars sau cei care vor fructe în loc de nucă sau rahat. Noi facem pentru toate gusturile, iar comenzile le mai preluăm până pe 21 decembrie”, susține Ioana Mihalache, cofetar din Iași.

Cel mai scump cozonac este cel cu vinars sau cu fructe.

Vor crește prețurile la produsele care conțin zahăr

Antreprenorii din Iași au anunțat că vor crește prețurile la deserturi. Creșterea taxei pe valoare adăugată, de la 9 la 19 la sută, ce ar trebui să fie pusă în aplicare, de anul viitor, pentru alimentele care au mai mult de zece grame de zahăr pe suta de grame, va scumpi numeroase produse. Antreprenorii din Iași susțin că se vor mări prețurile dulciurilor și prăjiturilor cu cel puțin 20 la sută. Chiar și produsele de patiserie, sosurile sau sucurile acidulate vor fi mai scumpe de anul viitor. Patronii cofetăriilor din Iași susțin că prețurile mai mari la prăjituri vor avea ca efect un număr mai redus de clienți și mai puțini bani la bugetul de stat.

Prețurile pentru cozonacul de Crăciun, în 2023, sunt aceleași ca cele practicate de producători și cofetari în 2022.

Comentarii
  • Băi frate…voi sunteți tâmpiți??? 40 de euro 1 cozonac??? Eu fac cozonacul cu 4 maxim 5 euro bucata acasă… Da ce mama dracului,puneți aur în ei ???

  • E un fel de reclama mascata … la cat s-au scumpit toate si cum taie lumea de pe lista ..ma indoiesc ca va crescut cererea cu 50 % /….

  • Vlad, 5 Eur costa faina si drojdia. Pentru a face cozonac mai ai nevoie de oua, unt, nuca, stafide, rahat, arome, coacere cuptor electric/gaz. Adauga manopera si vezi costul.
    .

  • preturi umflate.oare cat castiga angajatii?

  • Domnule anonim,spui niște tâmpenii mari cât tine. Așadar. Eu fac cozonac dintr-un kil de făină… .. faină 78 de cenți,pun 8 ouă…0.2*8 =1.60 centi. Unt 85%=juma de pachet de 250gr…1,40/2=0.70centi… folosesc alune,nu nici…1pac de 500gr=88centi… smântână 1*1cut de 400gr=90centi. Zahar,cu totul aproximativ 1kg=65centi…rahat…400gr cutia 1,2euro…. Ia socoate Anonimule la cat ies eu cu 2cozonaci…și apoi apuc-te de spus tampenii… probabil că ești unul din aia care -i face cu 5 euro și cere 50 pe ei.

  • Prinzi fluturi la greu! Faina 000 e maxim 3,5 lei/kg, drojdia 1,5-2 lei, deci de unde 5 euro? Sau ai vreo afacere in domeniu si incerci sa-ti justific japca pe fata?

  • poate are salariu de judecator, de asta creste pretul final. daca ar fi sa dea la angajati sal faca ,care au 3300 lei brut i ar iesi 50 kg

  • Nu ingredientele sunt cele scumpe…oricum nu cred ca folosesc ceva premium….In costul final al unui produs intra cheltuielile de aprovizionare/livrare, manopera,salariile, utilitatile, chirii (daca sunt) si…. profitul patronului.

  • Mda……Prețul pe kg. este de 150 lei!! Să stea acolo 150 de ani, că de cumpărat doar 5% vor da acest preț. Este cozonac și de 40-50/kg, cu aceleași ingrediente. Unii vor să se îmbogățească acum, de Crăciun, dar………

  • Lăcomia e mare…Nu ne mai stricați sărbătorile. Plecați cu tot cu cozonacii voștri, cu preturi nesimțite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *