Cozonacii de Paște, în 2024, se vând la aceleași prețuri ca în anii precedenți. Brutarii și cofetarii spun că, deși cheltuielile sunt mai mari decât în 2023, nu au mărit prețurile pentru ca toată lumea să își permită să cumpere. Pe lângă desertul nelipsit de pe masa de Paște, clienții comandă și pască cu diverse arome. Anul acesta, prețurile pentru kilogramul de cozonac și pască sunt cuprinse între 100 și 150 de lei.
Cozonacii de Paște din 2024 au fost deja comandați de clienții din Iași
Primele liste cu comenzi s-au făcut deja de către clienții din Iași, chiar dacă mai sunt câteva săptămâni până la Paște. Aceștia au comandat cozonaci, pască cu brânză, cu smântână și cu ciocolată.
„Noi nu am scumpit, este 100 de lei kilogramul, chiar dacă au crescut semnificativ prețurile la materii prime, taxe și impozite. Avem comenzi, clienții fac diferența din ce în ce mai mult în privința calității. Cine dorește, să știe că poate plasa comanda. Noi nu facem produsele în avans, totul este pregătit atunci”, susține Gabriela Ilie, fondator „Bucate Alintate”.
Cât costă un cozonac în Iași?
Clienții plăteau între 150 și 200 de lei pentru un cozonac în anii trecuți, în funcție de gramaj. Cofetarii se așteaptă ca în 2024 să primească mai multe comenzi decât în anul precedent. Aceștia spun că nu renunță la cozonaci și pască indiferent de bugetul familiei pentru sărbătorile pascale.
„Pentru unele persoane este simbolul sărbătorilor pascale, de aceea comandă cozonaci sau pască. Cea mai mare comandă la noi a fost de 10 cozonaci. A luat un client pentru toată familia extinsă. Vor cozonaci cu nucă și rahat, în special. Pască o preferă cu brânză sau smântână, dar mai sunt clienți care vor și cu ciocolată. Ne adaptăm în funcție de cerințele fiecăruia”, spune Aurelia, cofetar din Iași.
Cel mai scump cozonac din Iași se vindea, în 2022, cu peste 150 de lei.
Ce este cozonacul?
Cozonacul este o prăjitură tradițională românească și bulgărească, gătită de Paște sau de Crăciun. O prăjitură asemănătoare este panettone, care este pregătită de Crăciun în Italia, în regiunea Lombardia. Diferența cea mai vizibilă este forma dreptunghiulară și înaltă. Un alt echivalent al cozonacului este și Colomba Pasquale, o prăjitură specifică Sfintelor Sărbători de Paște în Italia. Consistența seamănă mult cu cea a unui panettone, dar este diferit de acesta prin formă și prin glazura crocantă de migdale. Potrivit cofetarilor și brutarilor din Iași, cozonacul pentru masa de Paște, în anul 2024, se vinde cu aceleași prețuri ca în anul precedent.