Ieșenii plătesc mai mult pentru coșul de cumpărături de Paște în 2024. Prețurile produselor ce se vând în această perioadă sunt mai mari față de cele practicate anul trecut cu cel puțin 15 la sută. Calculele arată că pentru preparatele de bază pentru masa de Paște, clienții plătesc cel puțin 700 de lei
Reporterii BZI au calculat cât costă coșul de cumpărături de Paște, în acest an, cu produse de bază. Astfel, pentru sarmale, salată de boeuf, friptură de miel, pască, cozonac, startere, reporterii BZI au avut în vedere prețurile minime pentru materia primă necesară. Astfel, pentru sarmale sunt necesare orez, varză murată, carne tocată, bulion, verdeață, legume, condimente. Acestea costă în jur de 50 de lei. Pentru salata de boeuf este nevoie de piept de pui, morcov, cartofi, ouă, castraveți murați, mazăre, ulei pentru maioneză.
Morcovii s-au scumpit, un kilogram fiind 8 lei în supermarketuri, 6 lei în piețe. Un piept de pui costă de la 30 la 35 de lei pe kilogram. Un cofraj de 10 ouă este 15 lei, cartofii sunt 4 lei pe kilogram, castraveții murați – 12 lei kilogramul, la piață, un borcan de mazăre costă 8 lei, iar un litru de ulei, minimum 8 lei. Astfel, pentru salata de boeuf costurile ajung la 70 de lei. Cei care fac un borș de perișoare trebuie să mai scoată din buzunar în jur de 50 de lei.
Ieșenii plătesc mai mult pentru coșul de cumpărături de Paște în 2024
De asemenea, persoanele care vor să aibă pe masă și câteva antreuri plătesc 20 de lei pentru un cașcaval, ceapă verde – 5 lei legătura, roșii sau castraveți – 8 lei kilogramul, telemea – 50 de lei kilogramul, caș – 40 de lei kilogramul. Astfel, consumatorii achită în jur de 120 de lei. Un sfert de miel posterior ajunge la 38 de lei pe kilogram. De asemenea, pentru drob sunt folosite organe, care costă 70 de lei în supermarketuri, ouă, verdeață, ceapă, ulei. Astfel, consumatorii scot din buzunar 100 de lei.
Cei care nu consumă miel plătesc pentru carnea de porc 22 de lei pe kilogram, cârnații de porc, ceafă – 30 de lei, rasol de porc – 10 lei kilogramul. Pulpa de mânzat este 60 de lei pe kilogram. Astfel, pentru toate produsele enumerate mai sus, coșul de cumpărături este de 282 de lei. În magazinele din Iași, cel mai ieftin cozonac costă 15 lei, iar cel mai scump – 150 de lei. Prețul pentru o pască pornește de la 35 de lei, cea mai ieftină, și ajunge la 120 de lei, cea mai scumpă. Clienții cu pretenții plătesc între 400 și 500 de lei numai pentru pască, cozonac, și drob, dacă le comandă.
Consumatorii au și produse de bază în frigidere, precum lapte
Pe lângă aceste produse, consumatorii mai au nevoie de smântână, care este 38 de lei kilogramul, un litru de lapte, care costă de la 7 la 9 lei litrul, pâine, care este minimum 4 lei, o sticlă de vin, apă sau suc, care s-au scumpit anul acesta. Astfel, băuturile și produsele de mai sus costă cel puțin 60 de lei. Tradiția este ca românii să vopsească ouăle de Paște, astfel că trebuie să cumpere cel puțin 10 ouă și vopsea, care costă în jur de 30 de lei. Un calcul total al preparatelor de Paște, respectiv antreuri, salată de boeuf, sarmale, ciorbă de perișoare, pască, cozonac și celelalte produse, arată că pentru un coș minim de cumpărături, dacă sunt achiziționate cele mai ieftine produse, consumatorii plătesc peste 700 de lei. Pe de altă parte, deși ouăle s-au ieftinit la poarta fermei, în magazine s-au scumpit. Astfel, ieșenii plătesc mai mult pentru coșul de cumpărături de Paște în 2024.
bai nebunilor! sunt traditii romanesti, nu te obliga CONSTITUTIA ROMANIEI sa cumperi si sa consumi in zilele pascale obligatoriu: oua, cozonac, pasca, drob, stufat, friptura, bors, sarmale, salata boeuf, prajituri, alcool, sucuri acidulate, s.a.
mai sunt si oameni cu afectiuni cardiovasculare, hepatice, renale sau diabet.
poti consuma oua fierte, supe, legume sau de carne, peste sau curcan la tigaie sau la cuptor, salata de cartofi, ceaiuri, apa plata, fructe, salate, verdeturi, s.a.