Prima pagină » Economic Local » Cât costă coșul de cumpărături de Paște? Ieșenii au aglomerat piețele și magazinele, dar au rămas cu un gust amar. „Ce salariu trebuie să ai ca să cumperi strictul necesar?” – FOTO

Cât costă coșul de cumpărături de Paște? Ieșenii au aglomerat piețele și magazinele, dar au rămas cu un gust amar. „Ce salariu trebuie să ai ca să cumperi strictul necesar?” – FOTO

11 apr. 2023, 02:00, 2 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Coșul de cumpărături de Paște este mai scump anul acesta. Piețele și magazinele din Iași s-au aglomerat de ieri dimineață, de la primele ore. Clienții au venit să calculeze cam cât ar costa produsele pentru masa de Paște, dar au rămas cu un gust amar. Prețurile au crescut cu cel puțin 30 la sută la toate produsele, cu câteva zile înainte de Paște

Cozonacul, pasca, mielul, drobul, ouăle roșii și murăturile s-au scumpit chiar înainte de Paște. Ieșenii au ieșit la cumpărături ieri (n.r. – 10 aprilie 2023) pentru a căuta produsele la promoții sau pentru a face calculele pentru masa de Paște.

Consumatorii au rămas cu un gust amar după câteva ture prin piețele din Iași sau prin supermarketuri și au ajuns la concluzia că toate s-au scumpit. Astfel, primele calcule arată că, pentru o familie cu un copil, costurile pentru masa de Paște sunt de cel puțin 2.000 de lei. Ieșenii sunt nemulțumiți că prețurile au crescut în aceste zile.

„Doamne ferește, așa de scump nu e posibil! Parcă au crescut în 3 zile ca Făt-Frumos! Ieri, brânza era 25 de lei, azi e 30 de lei, mâine cred că ajunge la 40 de lei. Eu sunt singur și pentru Paște cheltui 500-600 de lei”, susține Mihai, unul dintre ieșenii care au venit să prospecteze piața.

Astfel, pentru un cozonac sau o pască, ieșenii plătesc între 25 și 30 de lei, dacă decid să cumpere din supermarketuri, dar, dacă vor să achiziționeze din cofetării, achită între 110 și 150 de lei pentru un cozonac și 90 de lei pentru pască. Gospodinele care aleg să facă acasă cozonacul plătesc mai mult pentru miezul de nucă, 25 sau 30 de lei pe kilogram, dar și pentru ouă, 1,5 lei pentru un ou de casă.

Coșul de cumpărături de Paște este mai scump anul acesta

Carnea de miel s-a scumpit atât în supermarketuri, cât și în piețele din Iași. Un kilogram de miel costă 55 de lei în supermarketuri și se vinde un sfert de miel cu o greutate de aproximativ 3 kilograme, care costă 160 de lei. În piață, carnea de miel costă 45 de lei pe kilogram. Când vine vorba de brânzeturi, cașul de oi se vinde cu 35 sau 40 de lei pe kilogram, iar telemeaua de oi, cu 40 de lei. Nici murăturile nu sunt mai ieftine. În urmă cu o săptămână, un kilogram de varză murată era 5 sau 6 lei, iar acum costă 8 lei. Castraveții murați sunt 15 lei pe kilogram, iar 10 frunze de viță de vie ajung la 2 sau 3 lei.

„Nu cred că o familie scapă Paștele acesta cu mai puțin de 2.000 de lei. Ce salariu trebuie să ai ca să cumperi strictul necesar pentru masa de Paște? Își bat joc de clienți pentru profit. Nu e normal ce se întâmplă”, susține un alt ieșean nemulțumit.

DSVSA a demarat controalele cu ocazia sărbătorilor pascale.

Consumator: „Toate sunt foarte scumpe”

Cei care au musafiri de sărbători și vor să îi primească cum se cuvine plătesc mai mult de 2.000 de lei pentru masa de Paște.

„Eu cu soțul meu pentru Paște cheltuim cu siguranță 2.500-3.000 de lei. Toate sunt foarte scumpe, nu mai spun că producătorul local nu mai are loc de comercianții care ne vând la mâna a 7-a. Noi avem salarii decente și ne descurcăm cum putem, dar nici nu putem să nu punem pe masă nimic, dacă vin copiii pe la noi sau musafirii”, susține Ioana, o ieșeancă.

Nici legumele sau verdețurile nu sunt mai ieftine. Un kilogram de cartofi noi costă 20 de lei, salata verde – 5 lei, roșiile – între 9 sau 12 lei pe kilogram, iar castraveții – 9 lei pe kilogram. Specialiștii au atras atenția că pe piața din România sunt mulți speculanți.

Astfel, coșul de cumpărături va costa cu cel puțin 30 la sută mai mult față de anul precedent.

Comentarii
  • Marile ,,ieftiniri” ale producatorilor locali de sarbatori. Doamne ajuta!

  • Pentru un cozonac nu folosesti 1 kg de nuca, doar 0,2 kg. 2000 de lei se cheltuiesc doar daca cumperi sampanie, somon, icre negre, coniac „Cantemir”, plus o dama de companie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *