Cea de-a XI-a ediție a „Festivalului Cârnaților de Pleșcoi” organizată în comuna Berca, week-end-ul trecut, a adunat mulți localnici, dar și turiști dornici să savureze produsele tradiționale din județul Buzău. Clienții au fost uimiți când au văzut cât costă celebrii cârnați de Pleșcoi. Rețeta secretă a fost dezvăluită cu această ocazie.
Cât costă celebrii cârnați de Pleșcoi
Mulți turiști au participat la cea de-a XI-a ediție a „Festivalului Cârnaților de Pleșcoi” organizată în comuna Berca.
Festivalul din comuna buzoiană Berca a adus în prim-plan celebrii cârnați de Pleșcoi, un produs tradițional cu Indicație Geografică Protejată la nivel european, a ajuns anul acesta la cea de-a XI-a ediție. Localnicii dar și turiștii veniți din toată țara, s-au înghesuit pentru a degusta celebrii cârnați de Pleșcoi, care au devenit un simbol gastronomic al Buzăului, dar și alte specialități locale precum pastramă, brânzeturi, must și plăcinte de casă.
Cozile la grătare erau interminabile și cu greu mai găseai un loc la mese, unde să savurezi liniștit la umbră un mic, un cârnăcior sau gustoasa pastramă.
De altfel, după ce s-au înfruptat pe saturate pe la mese, oamenii se așezau la coadă pentru a-și umple sacoșele cu deliciile locale. Pastrama, însă, a fost vedeta festivalului, în condițiile în care costul acesteia era de doar 60 ron kilogramul, în comparație cu cârnații originali de Pleșcoi al căror preț a fost anul acesta unul foarte piperat, 90 de lei kilogramul, ca și babicul de altfel.
Cârnaţii de Pleşcoi reprezintă un sortiment de cârnaţi afumaţi produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori chiar şi carne de capră. Aceștia sunt condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru. Această combinaţie de ingrediente şi procesul de producţie le conferă cârnaţilor de Pleşcoi un gust unic, cunoscut şi renumit pe teritoriul României, începând din secolul al XIII-lea.
Localitatea Pleșcoi, menționată pentru prima dată într-un document emis de voievodul Vlad Calugărul în 1484, sub denumirea de Plăcicoi, este una dintre cele mai vechi așezări din Țara Românească atestată documentar, cu o vechime de peste 528 de ani. Încă de pe atunci, în zonă se pregăteau anumite soiuri de cârnați, foarte asemănătoare cu ceea ce azi numim cârnați de Pleșcoi.
Cum se fac cârnați ide Pleșcoi
În rețeta de cârnați de Pleșcoi cu IGP, protejată de legislația europeană, proporţia de carne de oaie este de minim 55%, iar cea de vită – de maxim 45%. În anumite perioade ale anului, toamna și iarna, carnea de oaie se poate înlocui în proporţie de maxim 10% cu carnea de capră, fără a se modifica semnificativ proprietăţile organoleptice.
Dacă vorbim despre produsul tradițional cârnații de Pleșcoi recunoscuți în Uniunea Europeană, aceștia se fabrică şi se comercializează sub două tipuri: afumaţi şi crud uscaţi afumaţi.
Ambele tipuri de Cârnaţi de Pleşcoi sunt iuţi datorită ardeiului iute roşu din compoziţie. Aceştia trebuie să aibă o suprafaţă curată, intactă şi nelipicioasă, iar în secţiune au consistenţă legată, densă şi uniformă atât pe margine, cât şi în mijloc. Descoperă și cum se face Babic.
Cârnații de Pleșcoi IGP trebuie să păstreze anumite standarde și proporții pentru a fi recunoscuți, însă iubitorii acestui produs pot prepara rețeta acasă, pentru consumul propriu. Ingredientele de bază ale carnaților de Pleșcoi sunt carne de oaie și vită și condimente naturale, cum ar fi usturoiul și boiaua de ardei. Carnea este tăiată mărunt și amestecată cu condimentele pentru a obține aroma specifică.
La cea de-a XI-a ediție a „Festivalului Cârnaților de Pleșcoi”, organizată în comuna Berca, clienții au aflat cât costă celebrii cârnați de Pleșcoi.