Un român care lucrează în construcții, în Belgia, a spus cât câștigă. Tânărul, din județul Olt, câștiga 1.600 de lei în România, lucrând la un supermarket dintr-un sat,. Cu banii pe care îi primește acum, tânărul își poate întreține întreaga familie din România.
Cât câștigă un român care lucrează în construcții, în Belgia
Un tânăr în vârstă de 27 de ani, dintr-o comună din județul Olt a ales să plece de la supermarketul unde lucra și primea 1.600 de lei și să meargă la muncă, în construcții, în Belgia.
Acum, bărbatul își întreține familia din România, soția de 24 de ani și fiica de doi ani, pe mama sa, care a lucrat toată viață în agricultură, dar și pe bunicul său.
Familia bărbatului se ocupă cu cultivarea de legume și cereale, pe care le vinde en-gros, pentru că nu are timp să se ocupe și de grădină, să stea și la tarabă în piață, la tarabă.
Bărbatul a plecat la muncă în Spania după ce a terminat liceul. A revenit în țară cu 400 de euro după cinci săptămâni muncă. Ulterior, s-a angajat la o fabrică de cablaje din Caracal, unde câștiga 1.300 de lei. Când intra în fabrică, pe piele îi apărea o alergie care îl făcea să se scarpine până îi dădea sângele. N-a rezistat mai mult de câteva săptămâni.
A urmat un job de dulgher, unde era plătit la negru, cu 1.800 de lei. Acolo a muncit doar patru luni, fiind plătit doar pentru două.
Pe urmă, bărbatul s-a angajat apoi la supermarketul din sat, unde avea contract de muncă și câștiga 1.600 de lei. Nemulțumit de suma primită, a plecat apoi împreună cu Florina, iubita sa, la muncă în Anglia.
În urmă cu doi ani i s-a născut fiica sa și a plecat să muncească în Belgia.
Acum, bărbatul câștigă aproape 4.000 de euro net pe lună, în funcție de orele muncite. Bărbatul vrea să-și aducă soția și fiica alături de el, în Belgia, și lucrează câte 260-280 de ore pe lună.
Salarii de 5.000 de lei, în România
Salariul mediu din industria construcţiilor s-a apropiat considerabil, în aprilie 2024, de pragul de 5.000 de lei net lunar, înregistrând astfel un maxim istoric, potrivit datelor disponibile pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică. Faţă de aprilie 2023, creşterea este de 12%, în vreme ce, faţă de martie 2024, este de 3%.
În toamna lui 2023, guvernul a introdus o serie de modificări fiscale care au inclus, printre altele, eliminarea facilităţilor fiscale acordate în 2018 industriei construcţiilor.
Salariul mediu din industria construcţiilor s-a apropiat considerabil, în aprilie 2024, de pragul de 5.000 de lei net lunar, înregistrând astfel un maxim istoric, potrivit datelor disponibile pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică. Faţă de aprilie 2023, creşterea este de 12%, în vreme ce, faţă de martie 2024, este de 3%.
Specialiştii din construcţii spuneau, în vara anului 2023, că, în cazul muncitorilor necalificaţi, dacă în România ei lucrează pe un salariu minim de 700 de euro, în Germania pot ajunge şi la venituri de 2.000 de euro pe lună. Acest decalaj vine în condiţiile în care companiile din domeniul producţiei de materiale de construcţii, dar şi cele care se ocupă cu ridicarea proiectelor imobiliare sau de infrastructură au ridicat de multe ori în ultimii ani problema insuficienţei forţei de muncă.
Altfel, un român care lucrează în construcții, în Belgia, a spus cât câștigă, banii ajungându-i să-și întrețină și familia din țară.
Uite de aia nu prea găsești meseriași în România !, pentru ca în vest pot lucra în condiții respectabile și decente pentru 4.000, 5.000 euro pe lună garantat !, mai ales în Țările Nordice !, + ca li se dă al 13 salariu bani de concediu + ca li se dă , returnează din taxe , impozite înapoi o mie , două , trei, patru , cinci !, Deci într-un an de muncă au , primesc cam 14 salarii de cîte 4.000 , 5.000 euro !, dacă ești fîsneț mai prinzi și ceva în privat în afara programului
Cum mai prinzi ceva in afara programului, daca lucrezi 280 de ore pe luna?
Simplu , mai lucrezi și cîte o simbata duminică un ciubuc ori în alta parte !, aaa scuze , tu nu știi ca poți lucra in unele locuri , cazuri și cîte 12, 13, ore pe zi lucrătoare ori cinci zile lucrătoare adică vreo 22 într-o lună înseamnă alea 280 de ore lucrate ! , dacă mai pui la ele și weekendurile adică încă 8 zile mai poți băga vreo 80, 90 de ore lucrate și ajungi să zicem la vreo 350 de ore lucrate ! , pentru voi românașii bugetari ori tăietori de frunze la câini ți se pare imposibil și neadevărat dar așa e pe afară la lucru !! Întreabă de exemplu americanii care au 3, 4 joburi cum este posibil !, eu am lucrat nu demult și cîte 350 de ore pe lună !