Prima pagină » National » Cât câștigă preoții în România? Ce salariu brut are Patriarhul Daniel

Cât câștigă preoții în România? Ce salariu brut are Patriarhul Daniel

12 apr. 2024, 12:52, 2 ,
BZI.ro, în National

În ultimele luni, au fost adoptate mai multe schimbări legislative cu impact în domeniul vieții religioase. Printre cele mai importante modificări se numără sprijinul pentru salarizarea personalului clerical și neclerical, diversificarea sprijinului financiar acordat cultelor în conformitate cu nevoile și solicitările acestora, în special în domeniul asistenței sociale și medicale, precum și reorganizarea Secretariatului de Stat pentru Culte. Iată cât câștigă preoții în România în 2024.

Cât câștigă preoții în România
Preafericitul Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a solicitat miercuri, 10 aprilie, într-o întâlnire cu reprezentanții statului, majorarea salariului personalului neclerical al cultelor la nivelul salariului minim pe economie. Această cerere vine în contextul în care salariile brute ale preoților din România nu depășesc 4.000 de lei.

„Aşteptăm cu speranţă concretizarea creşterii sprijinului salarial pentru personalul neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie, prin aplicarea urgentă a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 16/2024 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, întrucât unităţile de cult cu venituri reduse întâmpină dificultăţi crescute în asigurarea fondurilor proprii necesare funcţionării”, a transmis Patriarhul Daniel.

Salariile preoților din România, conform grilei de salarizare pentru anul 2024, variază în funcție de gradul de încadrare și nivelul de studii, cuprinzând sume între 3.550 și 4.000 de lei brut. De exemplu, preoții debutanți cu studii medii câștigă 3.550 de lei, preoții cu studii medii și gradul I câștigă 3.700 de lei, iar cei cu studii medii și grad definitiv primesc 3.550 de lei.

Preoții debutanți cu studii superioare câștigă 3.700 de lei, cei cu studii superioare și gradul I au un salariu de 4.000 de lei, iar cei cu studii superioare și gradul II câștigă 3.900 de lei. Preoții cu studii superioare și grad definitiv primesc 3.850 de lei. Totuși, Patriarhul Daniel primește lunar un salariu brut de aproximativ 25.000 de lei, echivalent cu salariul președintelui Senatului sau al președintelui Camerei Deputaților.

Patriarhul Daniel cere salarii mai mari pentru personalul neclerical
La întâlnirea dintre reprezentanții cultelor religioase, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, și secretarul de stat din cadrul Ministerului Investițiilor, Teodora Preoteasa, Preafericitul Daniel a cerut extinderea cadrului legislativ pentru a crește de la 30% la 40% ponderea posturilor clericale, pentru care se asigură sprijin financiar din bugetul de stat în proporție de 80%.

El a evidențiat importanța unei astfel de măsuri, având în vedere numărul semnificativ de unități de cult care se confruntă cu insuficiența fondurilor necesare pentru funcționare, în special în mediul rural. Anul trecut, reprezentanții cultelor religioase au primit un total de 817,3 milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor salariale. De asemenea, statul a alocat alte 9,18 milioane de lei pentru plata salariilor personalului neclerical.

Întâistătătorul BOR a evidențiat că atât Legea bugetului de stat pentru anul 2024, cât și alte acte normative cu impact bugetar pozitiv, asigură condițiile necesare pentru dezvoltarea activităților cultelor recunoscute și în acest an.

Înaltul ierarh a considerat propunerea de a desemna ziua de 16 mai ca Ziua Libertății Religioase în România drept „foarte adecvată” și „actuală”. Acest lucru se datorează faptului că unul dintre cele mai importante momente ale colaborării dintre stat și culte în ultimii 30 de ani a fost consensul unanim pentru semnarea, în ziua de 16 mai 2000, la Snagov, a Declarației cultelor religioase pentru integrarea României în Uniunea Europeană. Suma de bani pe care o câștigă preoții în România în 2024 depinde de de nivelul de studii și de gradul de încadrare.

sursă: stirilebzi.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *