Prima pagină » Actualitate » Cât câștigă o studentă din Republica Moldova pe litoral: ”Vreau să mă distrez, să mai mănânc ceva bun!”
Cât câștigă o studentă din Republica Moldova pe litoral: ”Vreau să mă distrez, să mai mănânc ceva bun!”

Cât câștigă o studentă din Republica Moldova pe litoral: ”Vreau să mă distrez, să mai mănânc ceva bun!”

02 iul. 2024, 09:32,
BZI.ro, în Actualitate

Studenții au intrat deja în vacanță și mulți tineri din Republica Moldova, care studiază în România, au ales să rămână în țară și pe perioada verii. Aceștia și-au găsit ceva de lucru pe litoral și sunt mulțumiți că pot sta la plajă, dar și că pot câștiga bani de buzunar. O studentă din Republica Moldova a spus cât câștigă pe litoral și ce vrea să facă în această vară.

Cât câștigă o studentă din Republica Moldova pe litoral

Aproximativ 6.000 de tineri, mulți dintre ei studenți, lucrează vara aceasta pe litoralul Mării Negre. Hotelierii și proprietarii de restaurante au nevoie de angajați, iar tinerii, mulți dintre ei studenți în România, preferă să rămână în vacanţă aici, pentru că salariile sunt mai mari decât la ei acasă. Angajatorii sunt mulțimiți de ei și spun că le este mult mai ușor să comunice și să se înțeleagă cu ei, față de alți migranți, ei cunoscând mult mai bine limba română.

Pe litoralul românesc și-au găsit de lucru și Loredana și Georgiana, doua surori gemene. Ambele sunt studente în Iași și tot împreună lucrează într-un complex din Mamaia. Au rămas în România pe timpul vacanței ca să îşi facă bani de buzunar. Pentru un post de ospătar – debarasator salariul este de 3.500 – 4.000 de lei, cu masă și cazare asigurate de angajator.

„Ca cineva care a mai lucrat în Republica Moldova se câștigă mai bine. Primim și mai mult bacșiș”, spun ambele fete.

Fetele au precizat că din banii strânși își vor plăti cheltuielile și vor să-și cumpere un telefon nou.

”Vreau să-mi cumpăr telefon, și așa pentru universitate, rechizite, să mă distrez să mai mănânc ceva bun”, a menționat studenta moldoveancă.

Un ajutor de bucătar ia 5.000 de lei

Un alt student moldovean care lucrează pe litoral este Cătălin Huzu.

„Sincer, la început mi se părea un pic dubios, dar după m-am dat și eu cu lumea, am început a vorbi și eu, se schimbă vorba automat. La început a fost mai greu.”, spune Cătălin.

Ghenadie este ajutor de bucătar și pentru munca prestată primește lunar 5.000 de lei. Speră ca banii câștigați pe litoral să-l ajute să se întrețină în viitorul an universitar.

Sașa are 19 ani și a terminat primul an de facultate. În vacanță s-a angajat la un complex turistic din stațiunea Neptun. el vrea să strângă bani să-și cumpere o motocicletă.

Serghei a ales să lucreze ca și curier într-un complex turistic.

„Trebuie să duc bagaje, să îi ajut pe oameni cu locurile de parcare, să le arăt o cameră”, a menționat studentul din Republica Moldova.

Ana Maria lucrează deja ca ospătar într-un complex turistic din Mamaia. Alături de ea are o echipa de 20 de adolescenți. Câștigă 2.500 de lei pe lună și, cum cazarea și mesele sunt asigurate de angajator, vrea să strângă banii pentru a-și plăti școala de șoferi.

„În unele momente este greu, dar avem colegi și ne ajutăm reciproc. E o experiență pe care mi-am dorit-o și sper să strâng ceva bani în această vară, dar și să mă distrez“, a povestit studenta din Republica Moldova care a spus cât câștigă pe litoralul românesc în această vară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *