Prima pagină » National » Cât au cheltuit românii pe vacanțe în doar 6 luni. Iată pe ce au risipit cei mai mulți bani
Cât au cheltuit românii pe vacanțe în doar 6 luni. Iată pe ce au risipit cei mai mulți bani

Cât au cheltuit românii pe vacanțe în doar 6 luni. Iată pe ce au risipit cei mai mulți bani

16 aug. 2024, 14:00, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în National

Un studiu recent arată cât au cheltuit românii pe vacanțe în doar 6 luni. Sumele sunt record, dovadă că românii nu au renunțat la concedii în ciuda scumpirilor. Românii au cheltuit 4 miliarde de euro în primele şase luni ale acestui an pe vacanţele în străinătate, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. Iată pe ce au risipit cei mai mulți bani.

Cât au cheltuit românii pe vacanțe în doar 6 luni

Românii au cheltuit o sumă record de 4 miliarde de euro în doar şase luni pe vacanţele în afara ţării. Creşterea nu se datorează însă unui număr mai mare de oameni care călătoresc, ci unui număr mai mare de vacanţe pe care le fac cei care îşi permit. Doar 28% dintre români pleacă în vacanţe, arată datele de la Eurostat, în timp ce restul românilor nu îşi permit nicio călătorie în afara țării. Până la finalul anului, românii ar putea cheltui în total circa 9 miliarde de euro pe vacanţele în afara ţării, sumă ce ar doborî recordul de anul trecut, când românii au cheltuit 8,5 miliarde euro pe călătoriile în străinătate. Românii au cheltuit cei mai mulți bani pe cazare, bilete de avion și mâncare.

Reprezentanții agențiilor de voiaj au anunțat că pachetele de vacanță pentru destinațiile preferate de români, în țări precum Bulgaria, Grecia sau Turcia, costă cu câteva sute de euro mai mult decât în anii precedenți. Pachetele de vacanță ale agențiilor de turism s-au scumpit încă din iarnă. Spre exemplu, dacă în urmă cu doi, trei ani o vacanță în Turcia, în plin sezon, costa 600 euro de persoană, acum doritorii plătesc cu cel puțin 200 euro mai mult. Cei mai norocoși sunt cei care își pot programa vacanțe din timp și călătoresc în extra-sezon.

„E mult mai avantajos acum să cumpere un pachet cu transport și cazare inclus, pentru că noi, că agenții, avem biletele emise de mult pentru acest sezon. Destinațiile preferate de români rămân cele clasice Grecia, Bulgaria și Turcia.”, a declarat un reprezentant al unei agenții de turism.

Destinațiile de vacanță preferate de mulți

În plin val de scumpiri chiar și în domeniul turismului, românii nu renunță la vacanțe și sunt atrași de ofertele all inclusive și ultra all inclusive. Potrivit unor statistici ale agențiilor de turism, vacanțele peste hotare sunt la mare căutare în acest an.

Românii și-au rezervat cazarea de vacanță încă de la sfârșitul anului trecut. Pe lista preferințelor se află Bulgaria, Turcia, Grecia, dar și litoralul românesc. În ceea ce priveşte topul staţiunilor preferate de români, Eforie Nord ocupă prima poziţie, urmată de Mamaia. Pachetele all inclusive din Bulgaria i-au atras pe cei mai mulți români.

,,Foarte multe persoane achiziţionează pachete pe litoralul bulgăresc. Există condiţii foarte bune, pachetele sunt extrem de interesante. Românii sunt foarte atraşi de ideea de all inclusive sau ultra all inclusive, pe care bulgarii au reuşit să o implementeze destul de bine. Pe lângă acest lucru, serviciile oferite de vecinii noştri sunt extrem de bune, chiar dacă sunt la distanţă foarte mică de litoralul nostru.”, a precizat Bogdan Diaconu, agent de turism.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`