Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cât a domnit Vlad Țepeș? Ce este legendă și ce este mit despre viața lui „Dracula”?

Cât a domnit Vlad Țepeș? Ce este legendă și ce este mit despre viața lui „Dracula”?

13 mai 2024, 14:19,
în Stiri si curiozitati

La întrebarea cât a domnit Vlad Țepeș? Răspunsul este unul mai complicat, el a domnit în jur de șapte ani, împărțit în trei domnii. Cu toate acestea, el a reușit să demonstreze și să facă mai mult decât au făcut alți regi într-o viață întreagă.

Viața lui Vlad Țepeș este adesea învăluită în mister. El a avut trei domnii scurte, dar extrem de productive și memorabile, care și acum rămân în amintirea românilor. Află în rândurile următoare cât a domnit Vlad Țepeș, dar și care sunt povestirile adevărate și care sunt legendele inventate despre viața lui Vlad Țepeș.

Viața lui Vlad Țepeș

Vlad Țepeș s-a născut în orașul Sighișoara, pe atunci sub domnia regelui Ungar, în anul 1431, fiind mai apoi domnitor al Țării Românești. Tatăl său, de origine nobilă valahă, Vlad Dracul, a fost unul dintre cavalerii cei mai importanți ai Ordinului Dragonului, o societate cavalerească din Estul Europei, având drept scop înfruntarea și extinderea influențelor Imperiului Otoman în Europa de Est.

Vlad Țepeș a fost căsătorit de trei ori. Mai întâi cu o nobilă din Transilvania, Cneajna Bathory, apoi cu Jusztina Szilagyi și în cele din urmă cu ultima sa soție, Ilona Nelpic, verișoara dreaptă a lui Matei Corvin. Acesta a avut cinci copii din cele trei căsătorii: Radu și Vlad din prima căsătorie cu Cneajna, Mihail și Mihnea cel Rău din a doua, și Zaleska din ultima sa căsătorie.

Tatăl său, Vlad Dracul, a fost primit în Ordinul Dragonului, iar Vlad Țepeș a făcut, de asemenea, parte din acest ordin. Ordinul Dragonului, la fel ca Ordinul Cavalerilor de Malta sau Ordinul Cavalerilor Teutoni, era o societate militar-religioasă, ai cărei baze au fost puse în anul 1387 de Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei.

Blazonul Ordinului Dragonului reprezenta un dragon, care făcea referire la otomani, dar și la balaurul ucis de Sfântul Gheorghe, și o cruce, simbol al creștinismului. Vlad Dracul a purtat acest simbol pretutindeni, făcându-l simbol și sigiliu, care apărea atât pe steaguri, cât și pe monede.

Porecla „Țepeș” i-a fost atribuită pentru prima dată de către otomani, care îl numeau „Kazikili Bey” (Prințul Țepeș) pentru execuțiile frecvente prin tragere în țeapă pe care le ordona. Acest nume a fost menționat pentru prima dată într-o cronica valahă din 1550, și de atunci a rămas în istoria românilor drept Vlad Țepeș.

Cât a domnit Vlad Țepeș?

Vlad Țepeș a domnit în Țara Românească de trei ori: prima dată în anul 1448, dar a fost ridicat de pe tron; apoi în perioada 1456-1462; și apoi pentru o scurtă perioadă în 1476.

Domnia sa a fost una plină de teroare, dar și de dreptate, fiind respectat de supușii săi pentru campaniile împotriva turcilor. El era respectat atât ca voievod, cât și ca un luptător excepțional. Nu tolera nedreptatea, dar nici „lenea otomană”, ci începea să se vadă tot mai des la boierimea română. A fost un erou adulat, dar și temut de poporul său.

Una dintre cele mai cunoscute fapte ale sale, care a intrat în istoria românilor, pe lângă atacul de noapte, este priveliștea pe care i-a lăsat-o lui Mahomed. Victor Hugo redă plin de dinamism și emoție în „Legende de Siecles” această poveste, în care armata sultanului Mahomed al II-lea a venit să cucerească Țara Românească. Însă în loc să găsească, cum era obișnuit, o armată gata să îl înfrunte, acesta găsește o imagine desprinsă din filmele de groază: case arse, câmpii pârjolite, dar și fântâni cu apă otrăvită. Totul a culminat însă cu imaginea pe care a zărit-o Mahomed apropiindu-se de cetatea unde se adăpostea Vlad Țepeș: o întinsă pădure de cadavre, mai exact peste 20.000 de morți. Cuprins de frică și îngrozit de mirosul cadavrelor ale prizonierilor turci trași în Țepe, însuși Mahomed s-a retras, recunoscând victoria tânărului Voievod.

Pentru români, Vlad Țepeș a rămas un simbol al dreptății și al corectitudinii. În timpul său, puteai bea apă din fântâna Cetății Târgoviște cu un pocal din aur masiv, fără ca cineva să îndrăznească să-l fure.

Cu toate acestea, Vlad Țepeș moare la doar 45 de ani, fiind trădat și ucis de turci. Chiar dacă știm că capul voievodului a fost dus personal la sultan, corpul său încă nu a fost găsit. Unii spun că a fost ascuns la fundul bălții vrăjitoarei, unde se află și acum, dar desigur, aceasta este doar o legendă.

Cât timp a domnit Vlad Țepeș? Acesta a domnit în jur de 7 ani din trei domnii diferite, schimbând cu totul cursul istoriei, lăsând în urmă o poveste care fascinează întreaga lume până și astăzi, atât prin dreptatea și onestitatea de care a dat dovadă Vlad Țepeș, cât și prin cruzimea și brutalitatea cu care trata pe cei ce îi voiau răul sau care încercau să-l fure sau să-l trădeze.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Cât costă să devii pilot în România. Salariul poate ajunge la 100.000 de euro pe an
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Rețeaua de ofițeri de informații din jurul lui Simion. Mentorii liderului AUR
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
George Simion i-a surprins pe toți cu gestul său! Ce a făcut cu o săptămână înainte de alegeri
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`