Prima pagină » Culinar » Castraveți murați de vară cu apă rece. Una dintre cele mai gustoase rețete

Castraveți murați de vară cu apă rece. Una dintre cele mai gustoase rețete

19 nov. 2024, 13:36,
în Culinar

Castraveții murați de vară cu apă rece sunt ol gustare tradițională românească, care evocă gusturile copilăriei și ale verii.

Aceștia sunt un fel de murătură rapidă, care nu necesită fierberea apei sau un proces complicat, dar care se păstrează în frigider și își dezvoltă gustul specific după câteva zile. Rețeta este simplă, iar secretul constă în alegerea ingredientelor corecte și respectarea câtorva pași esențiali.

Rețetă de castraveți murați de vară cu apă rece

Ingrediente necesare: castraveți mici și proaspeți (ideal de grădină, cu coajă subțire), apă rece (de preferat filtrată), sare de murături (sare neiodată), usturoi, mărar proaspăt, frunze de viță de vie (opțional, ajută să fie castraveții mai crocanți), boabe de piper, foarte puțin oțet (pentru conservare, deși nu este esențial).

Primul pas este alegerea castraveților. Aceștia trebuie să fie mici, de dimensiuni uniforme și să fie foarte proaspeți. Castraveții mari sau cer care au început deja să se coacă nu sunt recomandați pentru această rețetă, deoarece nu vor deveni crocanți la murare. Se recomandă ca înainte de a-i pune la murat, să fie spălați bine și, dacă sunt foarte mari, să li se taie capetele pentru a permite soluției de saramură să pătrundă mai ușor.

Pentru a face castraveții murați cu apă rece, este important să folosiți borcane curate și uscate. În fiecare borcan se pune un cățel de usturoi zdrobit (sau mai mulți, după preferință), câteva boabe de piper și câteva ramuri de mărar proaspăt. Dacă doriți ca murăturile să fie mai crocante, puteți adăuga câteva frunze de viță de vie sau chiar o felie subțire de hrean, care contribuie la păstrarea consistenței lor.

Castraveții se pun în borcan astfel încât să fie cât mai strâns plasați, pentru a nu lăsa aer între ei. Este important ca borcanul să fie umplut aproape până sus, lăsând doar un mic spațiu la gura borcanului.

Prepararea saramurii

Într-un recipient separat, se pregătește saramura, amestecând apă rece cu sare de murături. Proporția recomandată este de aproximativ 30-40 de grame de sare la un litru de apă, dar acest raport poate fi ajustat în funcție de preferințele personale, mai sărată sau mai puțin sărată. După ce sarea s-a dizolvat complet, se poate adăuga o lingură mică de oțet pentru a ajuta la conservare, deși acest lucru nu este obligatoriu.

Saramura obținută se toarnă peste castraveți până îi acoperă complet. Dacă este nevoie, se poate pune o greutate (de exemplu, o farfurie mică) pentru a asigura că castraveții rămân sub apă, iar acest lucru ajută la un proces uniform de fermentare.

Borcanele cu castraveți murați se pun într-un loc răcoros și umbrit pentru a fermenta. În primele zile, este bine să verificați borcanele pentru a vă asigura că castraveții sunt complet acoperiți de saramură. După aproximativ 3-5 zile, castraveții vor începe să capete gustul dorit și să devină acrișori. Dacă doriți ca aceștia să devină mai acri, îi lăsați mai mult timp la fermentat.

Aceștia sunt gata de consumat în aproximativ o săptămână, dar pot rămâne la fermentat până ajung la gustul dorit. Aceștia sunt ideali ca garnitură pentru fripturi sau ca gustare alături de pâine proaspătă.

Castraveții murați de vară cu apă rece sunt o tradiție estivală în multe gospodării din România, fiind un acompaniament delicios pentru mesele de vară.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
observatornews.ro
Factorul decisiv care i-a făcut pe români să-l voteze pe Nicuşor Dan. Momentele cheie din noaptea victoriei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
De la frig la arșiță în doar câteva zile. Prognoza ANM pe 4 săptămâni
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Pensionarii pot avea coasiguraţi? Ce spune legea în 2025
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul BNR după rezultatele alegerilor prezidenţiale. Veste fabuloasă pentru români
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 mai 2025
20 mai 2025