Prima pagină » Stiri si curiozitati » Castrare pisici: Tot ce trebuie să știi despre îndepărtarea organelor de reproducere ale animalelor tale

Castrare pisici: Tot ce trebuie să știi despre îndepărtarea organelor de reproducere ale animalelor tale

06 sept. 2021, 11:49,
în Stiri si curiozitati

În calitate de stăpân, trebuie să iei o decizie înțeleaptă, și anume să îți duci pisica la sterilizare sau la castrare.

Această procedură are mai multe beneficii, printre care: elimină riscul împerecherii accidentale, care poate duce la înmulțirea necontrolată a populației de pisici și contribuie la menținerea sănătății animăluțului tău, prin evitarea dezvoltării unor afecțiuni grave.

Castrare pisici: Iată ce implică această procedură

Așa cum se întâmplă și în cazul câinilor, pisicile au nevoie să le fie îndepărtate organele de reproducere, printr-o intervenție chirurgicală.

În cazul pisicilor de sex feminin, sterilizarea constă în eliminarea ovarelor și uterului, printr-o intervenție chirurgicală în zona abdominală.

Motanii sunt castrați, iar acest lucru constă în înlăturarea testiculelor. La masculi, procedura este mult mai simplă, ei recuperându-se mai ușor decât pisicile.

Perioada propice pentru sterilizare sau castrare, acceptată de cei mai mulți medici veterinari, este în jurul vârstei de 6-9 luni. La această vârstă, puii nu au atins încă maturitatea şi nu au dezvoltat obiceiurile specifice perioadei de pubertate – mieunat puternic, în cazul femelelor şi marcarea teritoriului cu urină, în cazul motanilor.

Beneficiile castrării/ sterilizării pisicilor

Castrarea pisicilor previne numeroase probleme de sănătate. Iată o listă cu beneficiile acestei proceduri.

Reduce riscul de a dezvolta tumori canceroase

Sterilizarea pisicilor, înainte de a avea primul ciclu menstrual (intrarea în „călduri”) reduce riscul de col uterin și ovarian. Acest lucru este explicat prin faptul că eliminarea ovarelor reduce nivelul hormonilor care facilitează dezvoltarea tumorilor canceroase. De asemenea, reduce riscul de cancer mamar.

Previne infecțiile uterine

Infecțiile uterine, denumite piometru, sunt prevenite cu ajutorul castrării. Prin reducerea agresivității cauzate de modificările hormonale, este redus riscul de contactare a Virusului Imunodeficienţei Feline.

Reduce agresivitatea

În momentul în care caută pereche, motanii necastrați devin foarte agresivi, fiind îndemnați de modificările hormonale. Astfel că, în casele unde există doi motani și este simțită prezența unei femele în călduri, aceștia pot purta adevărate lupte.

Reduce riscul dispariției pisicii

Atunci când sunt în călduri, hormonii femelelor le împing să facă lucruri nebănuite. Din dorința de a-și găsi o pereche, pisica va încerca să evadeze de fiecare dată când se va ivi ocazia. Masculii vor proceda la fel, mai ales dacă simt prezența unei femele în proximitate.

Motanii nu își vor mai marca teritoriul

Când ajung la vârsta potrivită, motanii vor dori să își marcheze teritoriul. Astfel, ei vor stropi cu urină pe majoritatea suprafețelor verticale: pereți, canapea, dulapuri etc. Mirosul urinei este extrem de respingător și imposibil de curățat. Datorită castrării, veți avea o casă mai curată, deoarece este eliminat riscul apariției unei astfel de manifestări.

Cum se realizează castrarea/ sterilizarea

Procedura poate fi realizată doar de către un medic veterinar, în cabinet, sub anestezie generală. Medicul va oferi instrucțiuni specifice, înainte și după operație. Anestezia poate prezenta anumite riscuri, de aceea este necesară o evaluarea a sănătății animalului, înainte de intervenția chirurgicală.

Din fericire, în timpul operației, pisica nu va simți nimic. Motanilor li se va face o mică incizie pe sacul testicular, prin care se vor scoate testiculele. Incizia se închide, de obicei cu fire resorbabile, iar motanul poate pleca acasă în aceeaşi zi.

În cazul femelelor, intervenția este mai complexă. Incizia se realizează pe abdomen și este mai mare. De aceea, femelele sunt ținute peste noapte sub observație și trebuie să poarte un guler medical, pentru a-i împiedica accesul la rană.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *