Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:20214;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}
Castelul Kemény–Bánffy din Luncani, judetul Cluj, a fost construit pe domeniul aflat initial, conform unui document din 1268, in posesia familiei Gerendi. Urmatoarea referire la acest domeniu s-a facut in 1270, de catre István, fiul regelui maghiar Béla al IV-lea, care se refera la Péter si Jakab Gerendi, precum si la „Villa Guerend”.
In 1529, in Luncani s-a tinut o Dieta a Transilvaniei, in cadrul careia s-a hotarat ridicarea nobilimii transilvanene impotriva principelui ardelean Ioan al II-lea Sigismund Zápolya.
Vezi si Castelul Corvinilor – FOTO
Ultima data cand familia Gerendi este amintita in legatura cu domeniul si castelul din Luncani, a fost in 1597 cand pe motiv de tradare, familia pierde domeniul si castelul, acestea intrand ceva mai tarziu in posesia familiilor Jósika si Sarmasághy.
Incepand cu anul 1629, an in care consilierul Boldizsár (Baltazar) Kemény – tatal principelui Ardealului Ioan Kemény (1661-1662) – a preluat o parte a satului de la Bethlen Gabor, si pana in anul 1861 (anul mortii ultimului Kemény, inmormantat in cripta bisericii) conducatorii bisericii au fost reformatii Kemény.
Dupa decesul lui Sámuel Kemény (1861), ultimul barbat al familiei Kemény, a inceput procesul de succesiune, in urma procesului, castelul a revenit Iosefinei Kun, casatorita cu Wilhelm Klebelsberg. Ulterior, a fost mostenit de familiile Zichy si Bánffy.
In urma celor doua razboaie mondiale, castelul a suferit unele pagube, mai ales intre anii 1918-1919, fiind transformat in perioada regimului comunist in sediu al C.A.P.-ului, iar o mare parte din cladirile anexe au fost demolate. In forma sa actuala castelul dispune de 44 de camere.
Vezi si Castelul Kornis – Cluj – VIDEO
Familia Bánffy reintra in posesia castelului si a unor loturi funciare aferente in 1990, urmand ca in 2003, intreaga avere sa fie lasata mostenire ”Asociatiei Voluntare Bánffy ” din satul Luncani. Baronul Bánffy István a cedat acestei asociatii si unele bunuri mobile, printre care 53 de tablouri si cateva zeci de piese de mobilier de epoca.
Castelul a fost donat unui centru pentru copii cu disabilitati, potrivit kastelyerdelyben.ro.
Castelul este inscris pe lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj, elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania in anul 2004.