Castelul Foisor. Castelul este situat la Sinaia, mai exact acesta se găseşte lângă fratele mai mic al Peleşului, Pelișor. Acesta cuprinde 42 de încăperi şi a avut ca destinaţie iniţială cabană de vânătoare a regelui Carol I.
Nu poate fi vizitat
Foişorul nu a putut fi vizitat niciodată, deoarece aparţine protocolului de stat ca reşedinţă rezidenţială. Până la terminarea Castelul Peleş în 1883, Regele Carol I şi Regina Elisabeta, au locuit la Foişor, o casă de vânătoare, construcţie terminată mult mai repede. Chiar şi Carol al II-lea a locuit acolo, în perioada 1930-1940, atâta timp cât a fost Regele României. Între anii 1932 şi 1933 acesta nu a locuit acolo deoarece casa de vânătoare a fost mistuita de un incendiu. În urma dispoziţiilor Regelui, pe locul aceleia, s-a ridicat actualul Castel Foişor.
Întreaga clădire reuneşte o serie de birouri, saloane şi sufragerii elegante, precum şi o sală de teatru. Toate acestea oferă atât posibilitatea rezervării de spaţii private pentru întâlnirile de afaceri precum şi utilizarea unor vaste spaţii comune pentru desfăşurarea de seminarii, mese rotunde etc.
Foişorul a fost reşedinţa de vară a regelui Carol al – ÎI – lea. Tot aici s-a născut şi copilărit ultimul rege al României, Mihai I. Începând din 1966, Ceauşescu măreşte palatul cu încă 2/3, pe lungime, înspre munte, dominând, prin altitudine, Peleşul şi Pelisorul. În ultimii ani ai dictaturii (între 1975-1990), întreaga zonă a fost închisă, accesul fiind permis numai personalului administrativ şi militar.
Castelul Foisor. Reşedinţa a Protocolului de Stat
După revoluţia din decembrie 1989, castelele Peleş şi Pelisor au fost reintegrate circuitului turistic, iar castelul Foişor a rămas reşedinţă a protocolului de Stat.
În 2001, statul a propus 30 milioane de euro Regelui pentru a putea păstra castelele Peleş, Pelisor, Foişor şi celelalte clădiri de pe domeniu, dar proiectul de lege în acest sens a fost atacat cu succes pentru neconstituţionalitate.
Familia Regală a hotărât revendicarea Domeniului Regal Peleş potrivit dreptului comun, iar în 2006, acţiunea în justiţie a dat roade. Domeniul Regal Peleş este în prezent pus în posesie şi intabulat pe numele Majestăţii Sale.
La dorinţa Majestăţii Sale Regele Mihai, Castelul Peleş va fi păstrat pentru eternitate ca muzeu. Castelul Pelișor va fi folosit de Familia Regală, în timp ce Castelul Foişor va continua să fie dedicat protocolului de stat, pentru vizitele înalţilor oaspeţi. Nu este vizitabil.